FC Oudewater – Lugdunum 2-2

De discussie over wat een kans is, is zou oud als het voetbal. In de derde helft maken de spelers zich veelal druk met analyses over momenten die een doelpunt zouden hebben moeten opleveren en of er in voorkomende gevallen sprake was van gebrek aan geluk, domme pech dan wel gewoon onkunde. De toeschouwers bij FC Oudewater – Lugdunum werden bijna 100 minuten vergast op alle categorieën. Met name het aantal scoringsmogelijkheden voor de thuisclub kon niet op de vingers van vier handen worden bijgehouden. Vooral in het tweede bedrijf van deze niet geheel onbelangrijke ontmoeting belandde het publiek van de ene hachelijke situatie in de andere. Gezegd moet dat beide doelmannen – Loozen voor de Leidenaren en Meuleman voor de Oudewaternaren – op cruciale momenten deden waarvoor zij waren ingehuurd. Waar een korfbaluitslag tot de mogelijkheden behoorde, werden slechts 4 doelpunten op het scorebord vermeld. De beide kemphanen deelden de buit; 2-2. De competitie is hierdoor nog geenszins beslist. De achterstand op het winnende Alphia liep uit tot drie punten, maar – voor de optimisten onder ons – zij spelen nog tegen nummer zes van de ranglijst Aarlanderveen en voor FC Oudewater rest de uitwedstrijd tegen rode-lantaarndrager VVC uit Nieuw- Vennep.

Laatste linie

Oudewater speelde gedwongen door blessures met een verdediging in een nieuwe samenstelling. In het centrum opereerden Jesper van der Zwart en Bram Noordman, terwijl ‘good-old’ Mike Rijsbergen als linkervleugelverdediger opereerde. Veel tijd om te wennen kreeg de laatste linie niet, want al in de 2e minuut had de rechterspits van de bezoekers een schijnmanoeuvre in huis die Jayden Bergwijn In staat stelde de openingstreffer binnen te schuiven; 0-1. Zeven minuten later leek de marge verdubbeld te worden, maar vond Koos de Haas in laatste instantie doelman Bart Meuleman op zijn weg. Diens spelhervatting bracht aansluitend Menno Venhof in stelling en die schoot in de verste hoek raak; 1-1 (9e min). Even nadien kopte Mike Rijsbergen op aangeven van Bart Griffioen rakelings naast. Beide ploegen gaven in die periode veel ruimte weg. Daarvan maakten de Leidenaars gebruik door met diepe ballen hun snelle spitsen te bedienen, terwijl de thuisploeg vanaf de eigen helft met snelle combinaties trachtten de Leidse verdediging uiteen te spelen. De Oudewaterse aanpak leverde het meeste succes op. In de 21e minuut haalde verdediger Walter van der Neut ‘klassiek’ de achterlijn en maakte Bart Griffioen zijn reputatie als afmaker waar; 2-1.

Ballen zoek

Alle ingrediënten voor een uitbreiding van de score leken voorhanden. Het initiatief bleef in handen van de thuisploeg, maar in de afwerking lieten de Geelbuiken het afweten. Bart Griffioen schoot rakelings naast, Sven Rietveld’s schot verdween langs de verkeerde kant van de paal en Menno Venhof miste faliekant nadat hij de bal met een mooie beweging zelf panklaar had gelegd. Ook het in dit stadium naar voren sturen van de ‘luchtmacht’ in een poging een nog beter uitgangspunt voor de tweede helft te realiseren leverde niets op. Na een rommelige periode waarin er geen speelbal beschikbaar was er een geïmproviseerde drinkpauze werd ingelast, was er in de slotminuut nog een grote mogelijkheid om met een grotere voorsprong aan de thee te gaan. De breedtepass van Sven Rietveld vond in zijn gang voorbij de doelmond echter geen intikker-van-dienst.

Meer druk

Nick van den IJssel kwam in het veld voor Willem LaLau en Oudewater ging zichtbaar op weg naar meer doelpunten. Uit een vrije trap van Sven Rietveld kon doelman Jeffrey Loozen ternauwernood een inzet van Bram Noordman verijdelen, maar het doelpunt viel aansluitend aan de ander kant. Uit een zeer omstreden hoekschop kopte Jayden Bergwijn schijnbaar ongehinderd de gelijkmaker binnen; 2-2. (52e min). Oudewater pakte het initiatief hierna nog nadrukkelijker en nadat Sven Rietveld het doel na een ver doorgevoerde combinatie op een haar na raakte, ontstond er een soort beleg van Leiden. Minutenlang regen voorzetten en hoekschoppen zich aaneen. Nu een dan afgewisseld met een vrije trap of een gevaarvolle ingooi. Het ledere monster weigerde in deze fase echter alle medewerking. Tot driemaal toe landde hij na een kop- en of schietpoging op de Leidse lat en altijd weer bleken de voetbalschoenen van de Oudewaterse voorwaartsen een maatje te klein om het beslissende tikje te geven alvorens doelman Loozen kon ingrijpen. Even luwde de storm en moest Bart Meuleman aan de overzijde nadrukkelijk aan de bak. Hij zat Koos de Haan met nog een kwart wedstrijd te spelen voldoende dwars en op een inzet van Gary Person had hij een afdoend antwoord.

Wissels en nog meer druk

Sjoerd Wiltenburg kwam voor Simon LaLau en een tweede belegering begon, waarbij ook Wouter van Sprundel en Tim Goes hun aandeel opeisten. De lob van Goes miste lengte en een schot van Menno Venhof verdween over de deklat. Doelman Loozen groeide in zijn rol als stoorzender en overleefde alle gevaarvolle situaties nabij zijn heiligdom. Daar was het vol, overvol zelfs. Alle varianten werden uitgeprobeerd – een kopbal van Nick van den IJssel, een halfvolley van Wouter van Sprundel en een inzet van Van den IJssel die op het lichaam van Brian Thong uiteenspatte – tegen dit Lugdunum was geen kruid gewassen. Alle door scheidsrechter Rodenburg geboden tijd ten spijt.

Bart Meuleman, Walter van der Neut, Bram Noordman, Jesper van der Zwart, Mike Rijsbergen (78. Wouter van Sprundel), Simon LaLau (70. Sjoerd Wiltenburg), Lars Janmaat, Sven Rietveld, Menno Venhof, Willem LaLau (46 Nick van den IJssel), Bart Griffioen (78. Tim Goes).

 

Wel was er nog een succesje, namelijk het doelpunt van onze weekpupil Thymen Braam, grote klasse Thymen !