In de afgelopen maanden zijn er in de media verschillende meldingen geweest van situaties waarin voetballers op het veld onwel zijn geworden. Dit was onlangs weer onderwerp van gesprek binnen het bestuur. Helaas is voorkomen niet mogelijk. Preventie en voldoende mensen in en om de velden voor eerste hulp wel. We hebben dan ook besloten hier actief mee aan de slag te gaan.

 Preventie: FCO Sportmedische keuring

We hebben het Sportmedisch Centrum in Utrecht (SMA Utrecht) bereid gevonden om voor leden van FCO de sportkeuring te verzorgen. Het SMA is een van de specialisten op dit gebied in Nederland.

“Het SMA levert een sportmedisch onderzoek met een Lausanne screening. De keuring is gericht op preventie ter voorkoming van problemen van het hart bij inspanning en het tijdig signaleren van gezondheidsproblemen en advisering ter voorkoming van blessures”.

De keuring wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar via het aanvullende pakket. De keuze om een sportkeuring te doen is vrijwillig, de kosten zijn voor eigen rekening.

Type keuring afhankelijk van leeftijd

Voor sporters ouder dan 35 jaar: Je ondergaat een screening gericht op hart- en vaatziekten, een inspanningstest en er wordt ECG gemaakt. Je moet zelf een afspraak maken bij het SMA in Utrecht, omdat de keuring daar plaatsvindt. De keuring kost € 180,00.

Voor de groep < 35 willen we proberen om de keuringen in Oudewater te laten plaatsvinden. Keuringen zijn altijd overdag. Dit is een sportmedische keuring inclusief een ECG. De kosten voor deze keuring zijn € 110,00. Wanneer je interesse hebt graag aanmelden via bestuur@fcoudewater.nl. Aanmelden kan tot 15 december 2017. Voor 1 januari 2018 krijg je bericht over de locatie/planning. Na 15 december 2017 kun je alleen bij het SMA in Utrecht een keuring inplannen.

Vanzelfsprekend kun je ook bij je huisarts vragen naar de mogelijkheden voor een sportkeuring.

Elke seconde telt!

Eerste hulp is cruciaal wanneer iemand onwel wordt in of rondom het veld. We willen daarom zoveel mogelijk leden de gelegenheid geven om een cursus BHV / reanimatie te volgen. We zouden door dit initiatief het liefst bereiken dat 2 personen per team (spelers en/of leiding) kunnen reanimeren. Dit om een hele simpele reden, jullie zijn er het snelst bij.

We gaan als bestuur binnenkort een BHV/reanimatie cursus volgen. Wil je als lid of team aansluiten bij ons initiatief? Aanmelden kan tot 15 december 2017 via bestuur@fcoudewater.nl of vrijwilligersco@fcoudewater.nl. De kosten van de BHV/reanimatie cursus zijn voor rekening van de vereniging.

Met vriendelijke groet,

Harold van Aart                                                                                               Gert Koffeman
(duo) Voorzitter                                                                                             Bestuurslid Vrijwilligerszaken