Lugdunum – Oudewater 2-3

De druiven waren zuur voor de ploeg uit Leiden. Zo denk je je te kunnen opmaken voor het spelen van nacompetitie met een plaats in de eerste klasse als hoofdprijs en zo ben je tweedeklasser af en speel je volgend seizoen in de derde klasse. Als je in zo’n louter theoretische mogelijkheid belandt, zit je er na 120 minuten voetballen behoorlijk door. Dat zal iedereen kunnen begrijpen. Maar om dan de scheidsrechter en zijn kompanen de schuld in de schoenen te schuiven, zoals de gebroeders De Cler dat deden, voert wel wat ver. Ook de handdrukken die aan het eind van de partij werden gewisseld met de winnende Oudewaternaren waren karig in aantal. Lugdunum etaleerde zich tijdens de wedstrijd als een verzameling individuen met soms bijzondere kwaliteiten, maar op het gebied van collegialiteit en teamgeest scoorden zij een dikke onvoldoende. Dat laatste aspect was bij de bezoekers dik in orde. De roodwitten met de blauwe broek speelden met en voor elkaar en toonden de juiste teamspirit. Zelfs de bankzitters toonden zich betrokken bij de groepsprestaties. Zo zat aanvoerder Menno Venhof in trainingspak op de bank met de voetbalschoenen aan de voeten als wilde hij daarmee aantonen elk moment te kunnen aantreden. In werkelijkheid was de centrumspits nog niet zo ver en hoopt hij in de volgende wedstrijd weer minuten te kunnen maken. Dat er zo’n moment zou komen werd pas in de 4e minuut van de tweede verlenging duidelijk. Bart Griffioen die de hele wedstrijd lang was geschaduwd door zijn directe tegenstander en derhalve bijna geen acties had kunnen ondernemen, bediende op dat moment Wouter van Sprundel op maat en diens schot vloog onhoudbaar voor doelman Wassenaar in de linkerhoek; 3-2.

Plotse openingsgoal

Het was de tweede keer dat de Oudewaterse linksbuiten de schijnwerper op zich gericht wist. Ook in de 17e minuut van de partij zorgde hij voor een explosie van enthousiasme nadat hij een vrije trap van Joost Miltenburg in het vijandelijke doel liep; 0-1. Tot op dat moment in de wedstrijd had Lugdunum het beste van het spel gehad, een drietal hoekschoppen binnengesleept en een inzet van verdediger Isitir geblokt zien worden. Nadat een kopie van Griffioens treffer even later achterwege bleef, volhardde de thuisploeg in de gekozen strategie. Achterin werd de bal voorzichtig rondgespeeld en koos aanvoerder Brandt met een dieptepass op maat voor de vleugel waar vanaf de aanval werd voortgezet. De vleugelspelers Bezzai en Van Leeuwen zochten daarbij vooral spits Boukhidous die zijn kopsterkte en zijn fysiek in de strijd wierp. Björn Stalvord en zijn maat Joost Miltenburg moesten alle zeilen bijzetten om onheil te voorkomen. Dat lukte tot kort voor het half uur. Toen bediende de Leidse spits zijn middenvelder Lafiti bij de tweede paal en kon deze laatste scoren; 1-1. Het deerde het zelfvertrouwen van Oudewater niet. Van Sprundel gaf in de 35e minuut een kopbal á la Van Persie ten beste (oogst een corner) en de bezoekers kwamen zelf nog goed weg toen het duo Isitir/Boukhidous, nadat de verdediging was uitgespeeld, elkaar misverstond bij de afrondende activiteit.

Op jacht

Lugdunum begon de tweede helft met jagen. Niet alleen op de bal, maar ook de jacht op een tweede treffer was geopend. Oudewater leed onder die druk het nodige balverlies, maar de eerste acties van Bart Griffioen werden ook zichtbaar. De Leidse spits Boukhidous sneed na 54 minuten het strafschopgebied in en kon Latifi die bij de tweede paal stond op maat bedienen; 2-1. Vijf minuten kon de thuisploeg van de voorsprong genieten. Nadat Simon LaLau van afstand de kruising op een haar na had gemist, zag scheidsrechter Hilgersom een inzet van de mee op gekomen Björn Stalvord tegen de hand van een verdediger belanden. De strafschop werd na enig Leids protest door aanvoerder-van-diens Van Sprundel in de linkerhoek naast Wassenaar geschoten; 2-2 (60e min). Steeds nadrukkelijker kreeg Oudewater na deze opsteker het beste van het spel. In inzet van Bart Griffioen belandde na door een verdediger te zijn beroerd buiten bereik van Wassenaar net naast de paal, Björn Stalvord verzond steeds meer dieptepassen naar de voorste linie waar Sjoerd Wiltenburg zich ging vertonen en Tim Goes was na 71 minuten net iets te zelfzuchtig. Een poging van Van Sprundel om Wassenaar te verschalken leverde slechts een hoekschop op. Steeds meer strijd werd zichtbaar en het aantal gele kaarten was hiervan de eerste oogst. In de 91e minuut kropen de gasten nog een keer door het spreekwoordelijk oog van de naald toen Van Leeuwen van ruim 40 meter een poging deed Arnold de Ruijter te verschalken die even voordien de bal van bij de zijlijn naar voren had gedistribueerd. Naast de kruising vloog het projectiel langs het verlaten doel; de verlenging was een feit.

Verlenging

De eerste 15 minuten was er sprake van een status quo. Slechts Isitir was voor Lugdunum dicht bij een doelpunt. Hij zag zijn lobpoging op de lat boven de Ruijter tippen. Daarna kwam in het tweede kwartier de goal van Wouter van Sprundel en joeg Lugdunum 11 minuten tevergeefs op de gelijkmaker. Zelfs de gang van doelman Wassenaar naar het vijandelijk doel bood geen soelaas. Met de kopsterke Joost Miltenburg aan het hoofd hield de Oudewater-defensie te midden van alle hectiek stand.

Opstelling Oudewater; Arnold de Ruijter, Walter van der Neut (108. David Blankenburgh), Björn Stalvord, Joost Miltenburg, Ties van de Werf, Simon LaLau, Mike Rijsbergen, Wouter van Sprundel, Sjoerd Wiltenburg, Tim Goes (91 Milad Hesari), Bart Griffioen