EMM’21 – FC Oudewater 0 – 1

Veelal zijn het de Oudewatenaren die stormachtig aan de wedstrijd beginnen, nu was daar geen sprake van, het was de natuur zelf die soms met heel stevige (wind)vlagen de bal bespeelde en de spelers en toeschouwers teisterde. De toegevoegde spanning in de 2e klasse D, de onderlinge verschillen immers zijn nog altijd maar erg klein, maakte het al met al toch tot een beetje vreemde ietwat spannende pot voetbal.

Windje tegen

In de eerste minuten waaide de bal met regelmaat over het door Oudewater verdedigde deel van het veld zonder dat er echt gevaar door ontstond. Na een stief kwartiertje werd het beeld wat anders en ging Oudewater wat meer de boventoon voeren ondanks de dwarsliggende tegenwind. Goed voorbereidend werk van Bart Griffioen, hij liet Sven van der Meer gewoon even staan, leverde uiteindelijk slechts een hoekschop op. David Vermeer, zonder twijfel een van de betere Roelofarendsveners, bezorgde keeper Bart Meuleman de nodige problemen met zijn harde schot en de thuisdoelman Jari van Veen (ex-Aarlanderveen) kreeg het behoorlijk benauwd bij diverse scrimmages voor zijn domein. Zijn collega verdedigers konden zich op die momenten even slechts beperken tot het wegroeien van de lederen monster. Met een razendsnelle uitval over de linkerkant door Roy Hoogenboom probeerde EMM de ban te breken, maar zijn strakke voorzet werd door niemand begrepen behalve door Bart Meuleman die de bal dus onderschepte. Na een half uurtje wisselde bij Oudewater diverse spelers van positie en dat had uiteindelijk goede gevolgen. Het Oudewaterse spel werd allengs beter. Toch kwam de ploeg van aanvoerder Venhof nog even heel goed weg toen Job Mooren uit een hoekschop loeihard over kegelde. Mooren die overigens met regelmaat solliciteerde naar een kaart, mede door zijn spel en door zijn ietwat irritante houding. Tussendoor pakte de Oudewaterse goalie nog een schot van Vermeer en kwam een actie via Evers, Van der Zwart en Venhof niet tot het zo verlangde resultaat. Een schot van Lars Janmaat kwam tot genoegen van de EMM-aanhang op de paal terecht, kort daarna konden allen de warme thee opzoeken.

Windje mee en “bewussie”

Buitenspel? Het zal altijd een vraag blijven, direct na de aftrap van de 2e helft scoorde Sebastiaan Evers voor Oudewater en leek de ban gebroken. Maar omdat de VAR nog niet gebruikt wordt op dit niveau was het de leidsman die het vonnis velde, geen doelpunt dus! Doelman Meuleman deed even iedereen die Oudewater lief is schrikken, hij raapte een ogenschijnlijke terugspeelbal argeloos met beide handen op, tot aller geluk was de arbitrale uitleg in het voordeel van de sluitpost. Gedragen door de wind, mazzel of een “bewussie”, ook dit zullen we nooit weten, alhoewel de verklaring van Sebastiaan Evers eenieder duidelijk zal zijn. De door hem genomen hoekschop verdween over alles en iedereen heen in de rechterbovenhoek van het Roelofarendveense doel (61ste min. 0-1). Inmiddels had Mooren zijn eerste geel al te pakken. Nick van den IJssel, die zich inmiddels veel beter op zijn plek voelde, zag zijn harde schot diagonaal over Van Veen’s doel vliegen. Van Veen overigens die nu een veel rustiger indruk maakte dan voorheen. Het EMM-middenveld met o.a. Hoogervorst en Vermeer, was inmiddels zoekende, het liep allemaal niet zo lekker en het had nog erger kunnen zijn als de Oudewaternaren ook wat beter met de kansen waren om gesprongen. Griffioen’s kuif was net niet hoog genoeg om een vrije trap (Evers) binnen te knikken en ook Venhof had geen geluk, de wind speelde hem parten. Als je dan ook nog zag hoe de thuisploeg met de spaarzame kansen omging dan kon er niets anders geconcludeerd worden dat ze het niet verdienden om te scoren. Niet alleen Mooren maar ook invaller Luke Bakker faalde hopeloos. Toen keeper Meuleman ook nog eens een schot van Vermeer “verstierde” leek het even dat de thuisploeg de handdoek in de ring had gegooid. Het wachten was eigenlijk op een grotere Oudewaterse voorsprong.  Vreemd genoeg keerde het tij voor EMM bijna na de terechte tweede gele kaart, dus ook rood, voor Mooren. Ze persten er alsnog een klein offensiefje uit. Een prachtige pass overdwars van Vermeer bereikte de geheel vrijstaande Bakker, maar weer kon deze toch ietwat beperkte speler helemaal nietsdoen om de Oudewaterse defensie te verontrusten. De Oudewaterse FC kruipt weer een beetje omhoog in de rangschikking (vierde) en ziet uit naar de volgende topwedstrijd, want dat zijn het telkens weer!

Opstelling Oudewater: Bart Meuleman, Nick van den IJssel, Bram Noordman, Jesper van der Zwart, Walter van der Neut, Kick van Zuijlen, Lars Janmaat, Sebastiaan Evers (Dante van Baaren), Bart Griffioen (Tim Goes), Menno Venhof, Simon La Lau (Sjoerd Wiltenburg).