HVV – FC Oudewater 1 – 2

De Diepput het nostalgische sportpark in het Haagse herbergt het oudste voetbalveld van Nederland en of dat niet genoeg is, HVV werd hier maar liefst 10x landskampioen, maar dit was natuurlijk wel in een tijd dat er van (semi)profvoetbal in ons landje nog geen sprake was. Een historische plek dus waar ook de knusse uitstraling van het clubhuis annex lounge een plezierige indruk maakt op eenieder. Oudewater zou gedurende het verloop van de wedstrijd echter laten zien dat ze niet onder de indruk was.

Afwezigheid

HVV moest het zonder de geschorste “ster”speler Alex Bughoudt doen, maar dit woog niet op tegen de afwezigheid van diverse Oudewaterse spelers. Eerst in de vijfde minuut kwamen de Hagenezen voor het eerst in de buurt van het doel van Kaj van den Heuvel, welke naar later zou blijken uitgroeide tot de man van de wedstrijd. Daarvoor waren de eerste speldenprikjes voor Oudewater. Het eerste echte schot op doel door Gorlee was een makkie voor de Oudewaterse sluitpost. Ook een halfvolley van dezelfde speler maakt hij onschadelijk. Langzaamaan kregen de Oudewaternaren de wedstrijd in hun grip. Het vervolg op een fraaie vrije trap van Micha Hulst had absoluut een beter lot verdiend. Max Hageman, de rechterverdediger notabene, was bij HVV de man waar het meeste gevaar vandaan kwam, maar vooralsnog stond de Oudewaterse defensie paraat als hij weer eens langs de lijn probeerde door te breken.

Kunstjes

Ooit zei een legendarische Oudewaterse zaterdagspeler = eerst voetballen en dan kunstjes=, Tim Goes weet dit gezegde af en toe echter goed te combineren, voetballen en kunstjes leidden ertoe dat tweemaal de HVV-verdediging op het verkeerde been werd gezet, de tweede keer was het daardoor raak. Zijn slimme hakje belandde bij Lars Janmaat en die zorgde ervoor dat Willem La Lau kon binnentikken (35ste min. 0-1). Bijna was het nog snel 0-2 ook als Ole de Mooij niet een mooie combi tussen Kick van Zuijlen en Sjoerd Wiltenburg had onderbroken. Vlak voor het Haagsche bakkie was het nog heel even benauwd voor het FCO-doel na een slimme snelle ingooi, het was Micha Hulst die uiteindelijk voorkwam dat Lodewijk Dekker kon juichen.

Ook goed spel

Met snel en ook goed spel probeerden de HVV’ers onmiddellijk na de start van de tweede deel van de wedstrijd de Oudewaterse verdediging onder druk te zetten en dat lukte. Bij het uitverdedigen werd een van de Oudewaterse verdedigers dermate onder druk gezet dat hij te zacht terugspeelde op doelman, 1-1 door Connor Coward die er slim gebruik van maakte (55ste min.). Toch bleef Oudewater goed en degelijk voetballen en werd de nieuwe hoop bij HVV al snel de bodem ingeslagen. Een aanval via de immer hardwerkende Bart Griffioen en Lars Janmaat leverde een hoekschop op die in principe eerst nog goed verwerkt werd door De Mooij en zijn collega’s, echter de door Janmaat opnieuw ingebrachte bal werd door het hoofd van Ivo Anbergen vakkundig binnengeknikt, doelman Guus Dicke was geslagen (1-2, 67ste min.). Na dit doelpunt ging de Haagse ploeg voor alles, met name een vrije trap van Phil Altimari veroorzaakte nog even wat gevaar voor het doel van Van den Heuvel, maar genoemde goalie wist de bal tot hoekschop te verwerken. Oudewater bleef toch de bovenliggende partij en had zelfs de meeste kans(en) om nog verder afstand te nemen. Thomas Hoogenboom, Tim Goes en Bart Griffioen waren er wel dichtbij. In de blessuretijd veroorzaakte een aantal hoekschoppen nog even wat onrust in de Oudewaterse verdediging, maar dat alles werd naar behoren opgelost. Ook Nick van den IJssel kreeg in de allerlaatste seconden nog een kans maar het bleef uiteindelijk bij een met 1-2 verdiende overwinning.

Weer iets dichter bij de minimaal gewenste 9e plaats was vandaag het uitgangspunt van FCO. A.s. zaterdag wacht Kagia, deze club staat wat lager in de rangschikking maar is ook aan een goede reeks bezig. Oudewater is gewaarschuwd.