FC Oudewater – Donk 1-1

De grootste nederlaag uit het lopende seizoen was de uitwedstrijd tegen het Goudse Donk. Met 5-1 bleven de punten in Gouda en vormden die een van de bouwstenen voor de positie van de ploeg van Patrick Akerboom, de toppositie.  De thuisploeg daarentegen bezette bij aanvang de derde plaats van onder en was er alles aan gelegen toch tenminste een competitiepunt over te houden aan deze ouderwetse krachtmeting. Het ontbreken van de spitsen Sebastiaan Evers en Thomas Hoogenboom leek de Oudewaternaren niet te deren, want van meet af aan trok de thuisploeg naar voren in een poging het doelman Van der Eem moeilijk te maken. Al in de eerste minuut eindigde een rush van Bart Griffioen in een pass op middenvelder Sjoerd Wiltenburg die pas op het allerlaatste moment van scoren kon worden afgehouden. Dat smaakte naar meer. Maar ook de bezoekers lieten zich al snel in de buurt van het heiligdom van Kaj van den Heuvel zien en pogingen van respectievelijk Van Houten, Van der Graaf en Borsboom waren niet van gevaar ontbloot. De Oudewaterse defensie stond echter goed en zou dat de gehele wedstrijd volhouden. Voor de kopsterke aanvoerder Borsboom was Ties van de Werf ‘ingehuurd’.

Meer rust bij Donk

In het spel van de Gouwenaars zat in vergelijking met de thuisploeg meer rust. Waar FC Oudewater vaak te snel voor de bal in de diepte koos, waren de mannen uit Gouda zuiniger op de bal en koesterden zij in de opbouw de bal. Uit het niets viel na 20 minuten spelen de openingsgoal. Na een slordige hervatting van het spel kon Borsboom profiteren het aangeboden buitenkansje. Via het been van verdediger Simon la Lau veranderde zijn inzet in een onhoudbaar schot; 0-1. Het leek de thuisploeg niet of nauwelijks te deren. Zij zochten onmiddellijk de aanval en zagen na een betwistbaar buitenspelgeval voor Sven Rietveld en een ternauwernood gestuite poging van Wiltenburg doelman Van der Eem een vrije trap van diezelfde Rietveld uit de uiterste hoek halen. Negen minuten had de thuisploeg maar nodig om de stand recht te trekken. Midden voor het doel staand knikte centrumspits Willem la Lau een voorzet van Rietveld in de touwen; 1-1. (29e min). Na deze gelijkmaker behield de thuisploeg het beste van het spel en werden de goed bedoelingen voor het tweede bedrijf vormgegeven met een slotakkoord van een solerende Bart Griffioen en een drietal corners op rij nadat de Goudse goalie ten koste van een hoekschop een kopbal van Ivo Anbergen had weten te keren.

Bovenliggend

Ook na de thee bleef FC Oudewater de bovenliggende partij. De speelhelft van Donk bleef veelal het speelterrein van de in rushes grossierende Griffioen en Sven Rietveld. Aan de eindfase van deze acties ontbrak echter de eindpass en wanneer deze wel een scoringskans opleverde was de afronding niet op orde. Zo bleef Bas van der Eem de situatie uiteindelijk meester toen linkervleugelverdediger Walter van der Neut de achterlijn haalde en Sven Rietveld had kunnen scoren. De Oudewaternaren lieten blijken over veel energie te beschikken en die ook in de strijd te gooien. Nadat ook Bart Griffioen na een uur spelen had laten zien dat het vizier niet op scherp stond, zette de Oudewaterse staf verse krachten in en verschenen Nick van den IJssel en Kick van Zuijlen op het appel voor het duo Van der Zwart en Wiltenburg. Steeds opener werd de strijd en de toeschouwers kregen een boeiend schouwspel voorgeschoteld. De eerste gele kaart was voor Donkiaan Bottinga – die pardoes op Kaj van den Heuvel botste – en de Oudewaterse aandacht voor kopsterke Jeroen Borsboom bleef een punt van aandacht.

Open slot

In de slotfase – met Wouter van Sprundel als stand-in voor Bart Griffioen – gingen zowel de koplopers al de nummer 12 voor twee extra punten. Dat leidde aan beide zijden tot scoringskansen. Een fraaie combinatie tussen Rietveld, Janmaat en Van den IJssel werd op het nippertje ten koste van een hoekschop gestuit en aan de andere zijde werd mistasten van Walter van der Neut door de speler zelf gecorrigeerd met een puike sliding. Koelbloedig optreden van doelman Van den Heuvel t.o.v. Van der Graaf en bij het onderscheppen van de laatste Goudse corner van de partij voorkwam het ontstaan van een nieuw teleurstellend resultaat. Na afloop was er tevredenheid over het bevochten punt tegen de koploper, hoewel de indruk bestond dat er meer ingezeten had. “Dat verhaal is oud”, was de quote van de dag.

 

Oudewater; Kaj van den Heuvel, Walter van der Neut, Simon la Lau , Ties van de Werf, Jesper van der Zwart (Nick van den IJssel) , Sjoerd Wiltenburg ( Kick van Zuijlen), Ivo Anbergen, Lars Janmaat, Sven Rietveld, Willem la Lau (Marc Oosterwijk), Bart Griffioen (Wouter van Sprundel)

 

Pupil van de week Jur Koffeman, de zoon van “Gertje” scoorde hard en fraai tegen doelman Van der Eem, grote klasse Jur !