Gevoelstemperatuur. Kent u dat? U leest er wellicht vaak over, maar heeft u het wel eens meegemaakt “voor het echie”? Het woord kwam de laatste dagen veel voorbij in de media. Vaak in combinatie met de opmerking: “De Russische beer is weer terug!” Meestal blijven deze uitdrukkingen slechts vage begrippen, want waarom zou je de deur uitgaan als die onaangename temperaturen voorspeld worden? Vandaag ondervonden spelers, officials, leiders en de paar aanwezige toeschouwers het aan den lijve. Bij aanvang van de wedstrijd (zo rond 16.20 uur) was de buitentemperatuur niet eens zo heel laag, ongeveer -2°C, maar door de bijkomende windkracht van 5 a 6 Beaufort voelde het volgens de JAG/TI-formule aan als minus 12°C. Nee, het was geen pretje deze zaterdag op en rond het veld. Eigenlijk iedereen was opgetogen toen scheidrechter Gerard van Miltenburg, gelukkig zonder veel tijd bij te trekken, voor het einde floot.

De wedstrijd was voor de Oudewaterse supporters nochtans hartverwarmend begonnen. Na anderhalve minuut wist linksbuiten Mike Paulus de score te openen. Na een verre vrije trap van Jasper Kooman ging Tim van Hoorn er aan de rechterkant vandoor en zijn loepzuivere voorzet werd door Mike bij de tweede paal binnen gelopen (1-0, 2.) Gouderak, koploper in de competitie met 9 punten uit 3 wedstrijden (doelsaldo 17-5), liet zich niet door deze vroege achterstand van de wijs brengen en zocht gelijk de aanval. In de 4e minuut leverde dat een goede kans op. De voorzet vanaf de rechterkant werd door de spits knap gecontroleerd, maar hij schoot een metertje voorlangs. 7 minuten later was de rechtsbuiten weer gevaarlijk met en goede assist, zijn voorzet werd door een inlopende middenvelder naast de rechterpaal geschoten. Nadat Gouderak nog 2 kansjes had gekregen, beide ruim naast geschoten, was FCO weer een keer gevaarlijk. Na een kwartier spelen leidde Gouderaks balverlies tot een afstandsschot van Jasper K, maar zijn gekraakte schot leverde geen problemen voor de doelman op. In de 20e minuut werd de verdiende Gouderakse gelijkmaker genoteerd. Een voorzet van, alweer, de rechterspits bereikte de midvoor, die draaide zich vrij en behield het overzicht en gaf de mee opgekomen rechtsback de gelegenheid om de bal van dichtbij langs de kansloze Lars Stafleu tikken (1-1, 20.) 4 minuten later ontsnapte FCO aan een grotere achterstand. De Gouderakse linksbuiten werd in het zestienmetergebied ten val gebracht, maar de arbiter zag er geen penalty in. Mike Paulus was in de 27e minuut het eindpunt van een aanval, opgezet door Jasper K. Hij kapte zijn tegenspeler uit, maar zijn schot werd nog aangeraakt door een Gouderaks been en was daarna een makkelijke prooi voor de doelman. Niet veel later was er een dubbele kans voor FCO. Eerst was het de diep gestuurde Dyron Maat die zijn inzet gekeerd zag worden door de goalie, en in tweede instantie schoot Stijn Slager via een vijandelijk been net naast. Dezelfde speler was een minuut later dicht bij een goal, hij was na een verre dieptepass eerder bij de bal, maar zag zijn lobje over de goalie helaas langs de verkeerde kant van de paal gaan. 10 minuten voor de rust kwam Gouderak op voorsprong. De technisch zeer vaardige nr. 10 nam een toegekende vrije trap snel op de snelle rechtsbuiten en wist diens harde, strakke teruggetrokken voorzet vanaf rechts van een meter of 3 tegen de touwen te schieten (1-2, 35.) Voor rust was FCO nog eenmaal gevaarlijk, een dieptepass van Jasper K bereikte Mike, die zijn tegenstander met rechts uitkapte , maar zijn harde schot met links 30 centimeter over de linkerkruising zag vliegen.

De tweede helft begon met een kans voor Koen van Winden, diep gestuurd kwam hij alleen voor de keeper, maar die wist redding te brengen. In de 53e minuut ging een schot van Stijn met buitenkantje rechts net langs de rechterpaal. Nog geen minuut later werd de Gouderakse spits aan de linkerkant diep gestuurd. De uitkomende Lars wist in eerste instantie nog redding te brengen, maar kon de bal niet vast houden, waardoor het voor de aanvaller een koud kunstje was om de 1-3 aan te tekenen (1-3, 53.) De al eerder genoemde mid-mid uit het IJsseldorp was even daarna dicht bij zijn tweede doelpunt. Uit een ingooi kreeg hij de bal en pegelde die van 25 meter op de buitenkant van de linkerpaal. In de daaropvolgende Oudewaterse aanval kreeg Stef Heijnen de bal, na een voorzet van Dyron, maar zijn acrobatische omhaal was te zacht om de keeper in verlegenheid te brengen. In de 67e minuut kreeg Jasper de Wit een aardige kans om de score een beter aanzicht te geven, maar op aangeven van Dyron wist hij de keeper niet te passeren. Met nog een kwartier op de klok, probeerde de Gouderakse aanvoerder (nr. 10) het weer van afstand, maar hij zag zijn schot voor de tweede keer deze middag tegen de linker paal belanden. Een kwartier voor affluiten belandde een geblokt schot van Jasper K in de voeten van Mitchell Streng, maar zijn afstandsschot belandde net achter de deklat op het dak van het doel. In de 80e minuut gooide Gouderak de wedstrijd definitief in het slot. Een scherpe counter via de grote, sterke rechtsbuiten deed de bal in de doelmond belanden, waar de spits er als de kippen bij was om de bal langs onze doelman te schuiven (1-4, 80.) 3 minuten later was diezelfde spits alweer kansrijk, zijn inzet met links kon door Lars nog net naast worden getikt. De laatste kans van de wedstrijd was voor FCO, na een afgeslagen corner werd de bal opnieuw ingebracht, de doorkopbal van Jurrian Goudriaan belandde op het dak van het doel.

Na 2 achtereenvolgende nederlagen tegen de nummers 1 en (gedeeld) 2 is ons team terug te vinden op de 8e plaats in de rangschikking. Volgende week kan al een begin gemaakt worden om te stijgen op de ranglijst, we spelen dan tegen nummer laats, RVC ’33 JO19-2, uit om 14.30 in Reeuwijk-Dorp.