Veenendaal – FC Oudewater 2 – 1

Dat FC Oudewater de draad een beetje kwijt is werd vandaag weer bevestigd. Al weken wordt er wat afgetobd, als de enige uitzondering hierop kan de bekerwedstrijd tegen hoofdklasser ’s-Gravenzande worden genoemd, toen werd er wel gewoon goed gevoetbald. Met een zo brede selectie als de FCO heeft zou je toch zeggen dat de spelers die, bij afwezigheid van een aantal vaste waarden, hun kans krijgen deze ook zouden moeten grijpen. Niets is echter minder waar, Oudewater grossierde wederom in persoonlijke fouten, leed balverlies en had de grootste moeite om het ietwat opportunistische spel van de tegenstander te volgen. Het soort spel dat veelal in deze afdeling door meerdere teams wordt gehanteerd, niets opbouwen van achteruit of via het middenveld maar gewoon lange ballen naar voren. De meegereisde Oudewaterse supporters hadden het behoorlijk koud langs de lijn, want ook de wedstrijd op zich was niet bepaald hartverwarmend.

Waarschuwing

Het eerste signaal werd al na een minuut of vijf afgegeven na twee hoekschoppen op rij en kon een keihard schot van verdediger Stephan van Grootveld alleen maar worden gestopt door een niet geplande ontmoeting met het hoofd van Joost Miltenburg, die net als vorige week hierdoor weer aan een paracetamolletje toe was. Kort daarna nog zo’n onverwacht schot van een Veenendaler, Luuk van de Lustgraaf schoot hard maar de Oudewaterse doelman Kaj van den Heuvel deed waarvoor hij was ingehuurd, hij pakte de bal netjes. Ook Gert Jan Snijders deed even van zich spreken, zijn poging mislukte mede door de uiterste krachtsinspanning van Djardo Boele. Na een stief kwartiertje kondigden de eerste Oudewaterse kansjes zich aan, Boele zag zijn inzet door keeper Prins met een hand worden weggewerkt en een doorkopbal van Menno Venhof leverde uiteindelijk niets op omdat er niet voldoende Oudewaternaren mee naar voren waren gekomen. In de twintigste minuut kreeg Veenendaal loon naar werken, een goede voorzet van Snijders werd prachtig door Van de Lustgraaf tegen het net gekegeld (1-0). Veelzeggend was kort daarna het feit dat na weer een lange bal naar voren Simon la Lau het in zijn eentje moest opnemen tegen Van Doorn en Van de Lustgraaf, hij redde de situatie met veel moeite. Een maal ging Bart Griffioen er razendsnel vandoor na een knappe onderschepping op een van de Veenendaalse spelers, zijn voorzet was voor het mooi echter net iets te hard. Datzelfde lot was ook Sven Rietveld beschoren, zijn strakke voorzet over rechts bereikte niemand simpel omdat er niet voldoende aansluiting was.

Thee helpt niet

Een warm bakkie zou een ieder wel goed doen werd er langs de lijn gemompeld, maar al snel zou blijken dat ook thee geen wondermiddel is. Kaj van den Heuvel moest al snel weer ingrijpen om een grotere achterstand te voorkomen, hij verwerkte een hoekschop uiteindelijk tot een herhaling van zetten en met één hand zorgde hij er voor dat een combinatie tussen Snijders en Van de Lustgraaf voortijdig werd afgebroken. Overigens pakte zijn collega Prins aan de overzijde een goed genomen vrije trap van Djardo Boele ook keurig netjes. Nadat Bart Griffioen nog een keer hard had overgeschoten viel het doelpunt toch aan de andere kant. Het was Stephan van Grootveld die een vrije trap op het randje van de zestienmeter genadeloos tegen het net liet ploffen ( 2-0, 60ste min.).

Vrouwen en kinderen eerst

Het inbrengen van Nick van den IJssel bracht wat meer reuring binnen de Oudewaterse gelederen. Met gelijk een goede voorzet vanaf de rechtervleugel gaf hij zijn visitekaartje af, alleen de les van de eerste helft, snel mee naar voren komen bij een aanval was nog niet geleerd, er stond niemand klaar om het af te maken. Toen in het Oudewaterse kwartiertje Menno Venhof in de spits verscheen ging het ineens wat beter lopen, goed voorbereidend werk van Griffioen en Miltenburg zorgde ervoor dat de Oudewaterse aanvoerder kon scoren (2-1, 76ste min.). Met lange ballen ver vooruit of over de zijlijn hanteerde Veenendaal nu het motto redden wat er te redden valt dit omdat de gelijkmaker in de lucht hing. Oudewater kwam dan ook heel dichtbij dat doelpunt, maar het was uiteindelijk doelman Guido Prins die het laatste woord had, na een mooie voorzet van Van den IJssel voorkwam hij uiterst fraai dat Venhof zijn tweede doelpunt scoorde. De Oudewaternaren moesten het overigens de laatste minuten met 10 man doen, Bart Griffioen kreeg tweemaal geel, dus rood, voor nu niet bepaald zware overtredingen. Er waren helaas zwaardere vergrijpen tijdens vooral de tweede helft waarbij wel die kaarten tevoorschijn hadden moeten komen. Al met al wel een verdiende overwinning voor de gastheren.

Opstelling Oudewater: Kaj van den Heuvel, Mike Rijsbergen (Nick van den IJssel), Wouter van Sprundel, Joost Miltenburg, Djardo Boele (Ties van der Werf), Simon la Lau, Menno Venhof, Ivo Anbergen, Tim Goes (Sjoerd Wiltenburg), Sven Rietveld, Bart Griffioen.