Na 4 nederlagen op rij (1 keer in de beker en 3 maal in de competitie), met als dieptepunt het 10-1 verlies vorige week bij Nicolaas Boys, was ons team ver weg gezakt op de ranglijst. Gelukkig kon vandaag weer een overwinning worden geboekt. Nadat het team twee keer op achterstand was gekomen, wist het de eerste helft af te sluiten met een 3-2 voorsprong. Met als hoogtepunt een doelpunt van Tim Alles, die zo zijn eerste velddoelpunt wist te scoren. In de tweede helft ging het lang gelijk op, maar werd de zege veilig gesteld.

Deze week konden we bijna met het basisteam starten. Jorn Slootjes was afwezig, en Mike Paulus en Jasper de Wit hadden al een wedstrijd in de benen met de JO19-3 (of zoals de leiders nog steeds zeggen, de “A3”). Beiden scoorden in die wedstrijd, maar konden een 5-2 verlies tegen VEP JO19-2 niet voorkomen. En vandaag werden we gesteund door 2 spelers uit de JO19-1, Nick Henkes en Jona Hoogenboom. De laatste speelde vanmiddag zijn eerste minuten sinds vele maanden na zijn zware operatie deze zomer. Eerst speelde hij zo’n 20 minuten mee met de JO19-1, en daarna vertolkte hij een hoofdrol in de tweede helft tegen Koudekerk. Verheugend was ook het optreden van Mitchell Streng, die na lang blessureleed zijn rentree maakte.

De wedstrijd begon dramatisch. Al in de 2e minuut viel de eerste tegengoal. Een aanval over links van Koudekerk leek door Niels gestuit te worden, maar zijn wegwerkpoging ging via de benen van een tegenstander alsnog het doel in (0-1, 2. ) 4 minuten later werd FC Oudewater voor het eerst gevaarlijk, een hoekschop van Stijn Slager bereikte Tim van Hoorn bij de eerste paal, maar zijn inzet ging ver naast en over. Na 10 minuten spelen kreeg Tim zijn tweede kans, na een mooie aanval over de linkerkant. De bal eindigde bij hem, maar hij zag zijn schot voorlangs gaan. Even later was Koudekerk weer in de aanval, een slecht weggewerkte bal door de verdediging leidde tot een voorzet, maar Mitchell Streng bracht redding door de bal over het eigen doel te koppen, ten koste van een corner, die Koudekerk verder niets opleverde. Na een kwartier spelen was FCO weer een keer gevaarlijk, Jasper de Wit werd door naamgenoot Jasper Kooman diep gestuurd. Hij waagde een schot van afstand maar dat belandde ver naast het doel. Een minuut later werd Tim weer diep aangespeeld door Jasper Kooman, maar zijn schot kon door de keeper ten koste van een corner onschadelijk worden gemaakt. Weer een minuut later werd de gelijkmaker gescoord. Koen van Winden ging door op de uitlopende keeper en wist de bal te veroveren. Zijn tikkie breed werd door Jasper de W tegen de touwen geschoten (1-1, 17.) In de 21e minuut was Jasper de W helaas niet weer succesvol. Uit een goede steekpass van Jasper K wist hij de bal langs de keeper in de verre hoek te schuiven, maar de grensrechter had buitenspel geconstateerd, dus ging het feest niet door. Een minuut later was het Koudekerk dat wel wist te scoren. Slecht wegwerken in de verdediging zorgde voor een schietkans van de spits en die wist wel raad met het buitenkansje dat hem geboden werd (1-2, 22.) Een dertigtal seconden later moest Lars, na de aftrap, gestrekt naar de hoek om een goal te voorkomen. Stijlvol wist hij de bal te stoppen. Jasper de W was niet lang daarna kansrijk, hij onderschepte een verkeerde terugspeelbal, maar de doelman was alert en wist de bal van zijn voeten te plukken. Daarna werd de hoofdrol door aanvoerder Peter Oudshoorn opgeëist. Zijn run over links werd door een tegenstander ten koste van een overtreding gestuit, en hij was zelf bijna succesvol uit de daaruit volgende vrije trap. Zijn kopbal ging net langs de kruising. FCO bleef aanvallend spelen, een kwartier voor rust kreeg spits Koen van Winden een mooie kans. Een voorzet van rechts van Tim van H schampte zijn voet, maar kon de vijandelijke doelman niet verontrusten. Niet veel later was het wel raak. Spits Koen wist de bal op het middenveld te veroveren en gaf een magnifieke pass op de diepgaande Stijn. Diens voorzet werd netjes tegendraads binnen getikt door Jasper de W. (2-2, 30.) In de 34e minuut was kwam het glorieuze moment voor Tim Alles. De man, die zich normaal moet beperken tot verdedigen en wegwerken, zette zelf een mooie aanval over de linkerkant op. De bal leek te belanden in de handen van de keeper, maar Jasper de W ontfutselde hem de bal en wist in de draai de doorgelopen Tim Alles te bereiken, die van dichtbij zijn allereerste echte veldgoal wist te scoren (3-2, 34.) Drie minuten later gaf Tim van H vanaf rechts een mooie voorzet op Koen, maar zijn schot was recht op de keeper. De laatste minuten van de eerste helft waren voor FCO, maar gescoord werd er niet meer.

De eerste grote kans in de 2e helft was voor FC Oudewater. In de 55e minuut stuurde Jasper K Koen diep, die speelde zijn mannetje uit en zette Tim van H vrij voor de keeper. Op het moment dat hij wilde uithalen, gleed hij weg en zijn schot ging een meter of 6 naast. Koudekerk werd ondertussen gevaarlijker, maar Lars stond bij voorzetten en afstandsschoten steeds op de goede plek. Het duurde tot de 73e minuut voordat FCO weer tot een gevaarlijke aanval kwam. Uit een ingooi tikte Peter de bal door op de diep gaande Jona. Zijn schot met de buitenkant van de voet kon nog net door de Koudekerkse doelman worden gekeerd. Bij de volgende aanval stond Jona aan de basis. Hij gaf de bal mee aan de op volle snelheid liggende Jasper K, die de bal goed voor trok en voor Koen was het een koud kunstje om de bal in het doel te tikken (4-2, 75.) In de 82e minuut kwam de spanning in de wedstrijd voor even terug. Een verre bal werd door Dave gemist en de spits profiteerde met een mooi schot in de linkerbovenhoek (4-3, 82.) Met nog 7 minuten op de klok kreeg Mike een mooie kans. Op 25 meter van het doel wipte hij de bal over zijn tegenstander heen, maar zijn daaropvolgende volley was een prooi voor de goalie. In de volgende aanval was Mike ook een hoofdrolspeler. Na een goede onderschepping kwam hij iets buiten de zestien in balbezit, wachtte heel even en gaf toen een mooie dieptepass op Jona. Die omspeelde de keeper vakkundig en schoof de bal in het doel (5-3, 84.) Koudekerk probeerde het nog, maar verder dan een afstandsschot recht in de handen van Lars kwam het niet.

Door deze overwinning is de aansluiting met een grote groep middenmoters gevonden. De uitwedstrijd, volgende week om 14 uur, tegen het nog puntloze Bernardus JO19-1 biedt de mogelijkheid om wellicht nog wat hoger op de ranglijst te komen.