Afgelopen weekend stond de inhaalwedstrijd tegen het Rijswijkse Semper Altius op het programma. Rijswijk wordt door velen, net als Zoetermeer gezien als saaie slaapstad. De historie van Rijswijk gaat echter ver terug in de tijd. De gemeente is gesticht op de plek waar in vroeger tijden de kustlijn was. Door het lager wordende zeeniveau schoof de kustlijn langzamerhand op richting de Noordzee. Tussen de gevormde duinen aan de huidige kustlijn en het hoger gelegen land in wat nu het groene hart is vormde zich een groot  veengebied in de delta van de oude loop van de Rijn. De oudste bewoners zouden zich reeds 3500 jaar voor Christus hebben gevestigd. Zij woonden daar hoofdzakelijk in het voorjaar en in de zomer, wanneer wind en water het minste gevaar opleverden. De bewoners hielden zich in leven door visvangst en jacht. Om en nabij 300 voor Christus kreeg de zee weer vat op het gebied en het veenlandschap kwam weer onder water te staan en de bewoners moesten vluchten naar hoger gelegen gebieden. Na de eeuwwisseling veroverden de Romeinen ons land en stichtten in het jaar 12 v. Chr. op de plaats wat nu Voorburg is, het castellum Forum Hadriani. De Cananefaten, die daar al eeuwen woonden, pasten zich geleidelijk aan en werden al ras belangrijke handelspartners van de veroveraars. Na het vertrek van de Romeinen rond het jaar 400 was de grond in het kustgebied lange tijd een woest landschap waar landbouw niet mogelijk was. In de 12e eeuw werd de roep om landbouwgrond steeds luider en de heren van Rijswijk stelden toen in naam van de graaf van Holland veel grond ter beschikking om te ontginnen.  Naast de teelt van graan en rogge verdienden de bewoners ook de kost met turfsteken en steenbakken. De naam Rijswijk komt van het vele rijshout wat er groeide en het woord wijc betekende in die tijd nederzetting. In de 17e eeuw werd Den Haag het centrum van de macht in ons land en vele hoge heren hielden in die tijd ook hun domicilie in Rijswijk. Het dorp is tot ver in de 19e eeuw klein gebleven – rond 3000 inwoners – maar toen er een goede spoorverbinding kwam werd de gemeente steeds aantrekkelijker om te gaan wonen. Na WO2 groeide de bevolking in de randstad explosief en in korte tijd werden vele duizenden woningen uit de grond  gestampt. Het huidige Rijswijk heeft ongeveer 50.000 inwoners.

 

Semper Altius is in 1928 ontstaan uit de Lutherse kerkvereniging als LVC (Lutherse Voetbal Club). Na vele omzwervingen – men heeft tot ver in de jaren ‘60 geen eigen accommodatie gehad – werd de club die inmiddels Steeds Hooger heette, vlak voor WO2 aangemeld bij de Haagse Voetbalbond. Daar er reeds een club bestond met die naam, is de naam veranderd in Semper Altius, latijn voor altijd hoger. Na jaren in de 4e klasse te hebben gespeeld, braken na de millenniumwisseling de gouden tijden aan voor de Rijswijkers. In het jaar 2005 promoveerde men zelfs naar de 1e klasse. Tegenwoordig bivakkeert men weer in de 4e klasse van de KNVB.

Dit seizoen is Semper Altius voor het eerst bij de FC-veteranen ingedeeld en van hun sterkte en zwakte was dus weinig tot niets bekend. Behalve dan het feit dat zij enkele plaatsen hoger op de ranglijst staan. De club zit qua veteranen ruim in het jasje: de Rijswijkers hebben nota bene 4 teams in deze klasse. Zo aan het eind van de competitie wordt er nogal eens gerommeld bij clubs die meerdere veteranenelftallen hebben ingeschreven, echter S.E. niet. Zij kwam afgelopen zaterdag met slechts 12 man op de proppen. FC Oudewater miste ook een 9-tal spelers, maar gelukkig waren de meesten op Koningsdag niet al te ernstig aan de drank gegaan. Wellicht had alleen Cees nog wat last van het percentage alcohol. Na de nul van keeper Gert Kats vorige week, was goalie Martien Kwakernaak gebrand het zelfde kunstje te flikken. Hij zou er dichtbij komen, maar de vermoeidheid die in het laatste deel van de wedstrijd zijn tol eiste, zou roet in het eten gooien. We begonnen voortvarend en hoewel we topscoorder Martin de Waal node misten, Kees vulde als substituut targetman de rol uitstekend in. Helaas had kompaan Johan geen gelukkige dag, zodat onze v.d. Stoktelg te weinig steun kreeg en daardoor het leder niet tegen het net zou krijgen. Cees den Buter daarentegen wees ons de weg en scoorde de openingstreffer(1-0). Semper Altius liet het er niet bij zitten en  combineerde heel sterk en vond dan ook steeds vrij gemakkelijk de vrije man op het middenveld. Onze achterste vier moesten alle zeilen bijzetten om de gelijkmaker te voorkomen.

Kwaak wees hen hierbij de weg. Hij keepte weer soeverein. Ignace – hij is dit jaar aan een topseizoen bezig – bikkelde als een bezetene en liep zich daarbij de longen uit het lijf om de tegenstander van het scoren af te houden. Hij was dan ook degene die ons weer wat meer zelfvertrouwen schonk door prachtig de 2-0 binnen te werken. Enkele minuten voordien waren lat en paal ons gunstig geweest en waren we ontsnapt aan een achterstand. Semper Altius gaf niet op en zette nog een tandje bij. Ignace ook en na de bal weer eens te hebben veroverd, zette hij een tegenaanval op, waarbij hij vrij voor de goalie van de opponent kam te staan en via een verdediger de 3-0 op het scorebord toverde. Nu waren de rapen gaar bij de Rijswijkers. Zoveel onrecht konden zij nauwelijks velen. De betere ploeg zijn en dan met 3-0 achter komen?! Het werd verbaal enigszins grimmiger en scheidsrechter Harold en assistent McManus kregen er regelmatig van langs. Ook fysiek liet men van zich spreken. Halverwege de tweede 45 minuten kwam onze Ignace in botsing met zijn directe tegenstander en beide lieten hierbij hun rechterhand spreken. Scheids Harold had daarbij niet gezien dat de Semper-speler als eerste voor eigen rechter speelde, maar wel de tegenstoot van onze D66-er. Rood dus voor de beste man van het veld. Met 10 man en de pijp bijna leeg, gingen we daarna nog benauwde slotminuten tegemoet. Met Edwin Zwanenburg in de spits voor Johan – Zwaan zat in een complot betreffende een feestje voor laatste man Jeroen v.d. Velde – kwamen we er nog maar spaarzaam uit en de 3-1 winst was uiteindelijk wel een gelukkige zege voor de FC Oudewater-veteranen. Met 21 punten uit 18 wedstrijden beleven we een buitengewoon goed seizoen en met nog 4 wedstrijden te gaan – Soccer Boys, Be Fair, Koudekerk en wederom Semper Altius op het programma, is er nog een sprankje hoop voor het linker-rijtje.