Afgelopen zaterdag traden de veteranen van de FC Oudewater aan tegen  koploper Soccer Boys uit het Zuid-Hollandse Bleiswijk. We weten dat de term soccer  met name in de Verenigde Staten en Australië wordt gebruikt. In de rest van de wereld én de bakermat van het spel Groot Brittannië gebruikt men echter het woord football. Hoe is het woord soccer eigenlijk ontstaan? Toen voetbal in de tweede helft van de 19e eeuw in Groot Brittannië een serieuze zaak werd, was er steeds vaker sprake van verwarring. Sommige mensen noemden rugby namelijk ook football. Het wordt immers wel eens met de voet gespeeld. De nieuwe, toen nog onbeduidende Britse voetbalbond (Football Association), wilde de machtige rugby-collega’s niet tegen de haren instrijken. Ze kwamen met de oplossing om hun type voetbal dan maar naar de bond – association football –  te noemen. Maar dat bekte natuurlijk niet lekker. Dus werd het woord association al snel afgekort tot ‘soc‘. Dat werd al snel verbasterd tot soccer football.  De nieuwe naam werd geëxporteerd naar de rest van de Engelstalige wereld. In Australië heten veel voetbalverenigingen nog steeds ‘soccer clubs’. In Amerika noemde de voetbalbond zich de Soccer Federation, wat een beetje dubbelop is: het betekent eigenlijk Association Federation. Zelfs de nieuwe wereldvoetbalbond ontkwam er niet aan. Die werd op zijn Frans de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog oorlog raakte de term soccer in Groot Brittannië in onbruik. Rugby werd gewoon rugby, zonder de toevoeging football. Voetbal werd op een gegeven moment zo populair, dat het de naam football kon claimen. De Amerikanen en Australiërs gebruiken het woord soccer echter nog steeds, omdat ze te maken hebben met de dominante sporten American Football en Australian Rules Football. Zo treedt er geen verwarring op.

Soccer Boys is van oorsprong een zondagvereniging en een kleine 60 jaar geleden opgericht. Ruim 10 jaar later kwam er een zaterdagtak bij. In eerste instantie heette de club voluit: Rooms Katholieke Sport Vereniging Soccer Boys. De zaterdagspelers – veelal van protestantse huize – wilden echter van deze naam af en vonden het neutraler klinkende Soccer Boys een betere naam. Aldus geschiedde. In de jaren ’70, toen OVS-zondag een bescheiden rol speelde in de Goudse Bond, werd menig duel  tegen de Bleiswijkers gespeeld. Inmiddels heeft men zich volledig gefocust op de zaterdag. Het 1e team is fier koploper in de 3e klasse; dezelfde klasse als ons 1e elftal.

Henk van Mechelen

Henk van Mechelen vlak voor de wedstrijd tegen DONK

Vorige week is de nieuwe elftalfoto op de FC-site geplaatst en daarop staan de mannen afgebeeld met een groene of rode baret. In een vorige epistel van de veteranen werd uit de doeken gedaan wat de reden was van deze move. De kleinste en tegelijk de alleroudste voetballer van onze club is Henk van Mechelen. Voor veel oudgedienden onder de leden is hij zeker geen vreemde. Voor de vele jonkies van de FC is het wellicht handig hem nader voor te stellen. De inmiddels 71-jarige veteraan traint nog steeds iedere woensdagavond en slaat ook zelden of nooit een wedstrijd over. Hij staat bekend als een tikkie takkie-voetballer avant la lettre en is pas tevreden wanneer hij een tegenstander heeft gepoort. Menig opponent heeft na zo’n actie de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen, omdat de vernedering niet te dragen was. Henk staat voor de rest bekend om zijn gevatte en ondeugende teksten. Of zijn viriliteit gelijke tred houdt met de enorme hoeveelheid verbale schunnigheid valt te betwijfelen. Menig veteraan zit regelmatig met rode oortjes in de kleedkamer, wanneer Henk gaat oreren. Gelukkig wordt ie dan teruggefloten door Cees den Butter. De rijzige speler ontpopt zich steeds vaker als geweten van ons team. Dit terzijde. Henkie stond in het verre verleden bekend als notoire spuwer. Sinds de jaren ’60 wisten wij als bewoners van Oude Singel 22 precies wanneer Henk langs ons huis slenterde op weg naar zijn thuisfront. Hij was in die tijd een graag geziene gast in café De oude waag en zat daar ieder weekend tot in de late uurtjes aan de toog met zijn vrienden Jaap Dolleman, Luuk van Schaik, Henkie Schinkel, broer Nico van Mechelen en Bram Wouters. Het illustere gezelschap wisselde  intelligente gespreksonderwerpen af met de meest gore praat. Wanneer de kleinste van het stel de zakken vol had, liep hij het hele eind terug naar de Oude Singel en markeerde dan om de 10 meter het plaveisel met een verse fluim. Gelukkig is de senior-voetballer op latere leeftijd een nette dame tegen het lijf gelopen, die hem wat manieren heeft aangeleerd en tegelijkertijd het kwatsen heeft verboden. Maar, alle gekheid op een stokje: we hebben enorm veel respect voor  Henkie en hopen dat ie ooit het record van oudste voetballer van Nederland gaat breken. De oudste voetballer van ons land is namelijk Fred Los uit Amsterdam. Hij werd vorig jaar december 80 jaar! De grijsaard speelt bij DVC Buiksloot.

Afijn, Henk mocht tegen Soccer Boys de 1e helft op de bank plaatsnemen en zag zijn ploegmaten enorm goed partij geven tegen de koploper. Met wederom bijna een geheel elftal aan mutaties werd met veel overgave en teamspirit de oranje-witten bestreden. Met name de achterhoede speelde onder een magistraal opererende Jeroen v.d. Velde een puike partij. Marco zorgde met zijn snelheid voor veel zekerheid. Roeland had de lastigste middag – hij stond 45 minuten tegenover de beste speler van de Bleiswijkers – en was derhalve goed op dreef. Leo week niet van de zijde van zijn tegenstander en speelde zijn beste pot tot nu toe. Ook keeper Edwin was als vervanger van Kwaak (hij klust al enige tijd aan zijn liefdesnest) een bijna onneembare vesting. Vlak voor rust dacht de boomlange spits van Soccer Boys dat hij eindelijk een bres had geslagen en kopte met veel precisie een puike voorzet onder de deklat. Op het laatste nippertje kreeg de lange Stalvord er nog een paar vingers tegen. Aan de andere zijde waren Simon en Pieter dichtbij een goal. De goalie aan de andere zijde was echter ook in bloedvorm. Jammer genoeg moest Ignace zich al snel laten vervangen door Jan. Hij ondervond nog steeds de naweeën van de elleboogstoot van Cees. Na de thee  waren Henk en Fred inmiddels als vervangers van Cees en Marco in het veld gekomen. De tegenstander speelde daar slim op in en deed enkele omzettingen waardoor we al ras aan het wankelen werden gebracht. Voorin had Johan het een stuk moeilijker dan in de eerste helft. Nu kreeg hij nauwelijks nog bruikbare passes en moest daarbij ook te ver terug om assistentie aan de verdediging te verlenen. De vermoeidheid ging in het laatste kwart een grote rol spelen en de 1-0 – een prachtige kogel van een meter of 30 – was dan ook verdiend. Cees en Marco sprongen terstond uit de dug-out op om weer in te vallen. Moegestreden maakte Simon plaats voor Marco. De Linschotenaar had even daarvoor de mooiste actie van de FC in huis. De flegmatieke spits kapte zijn directe tegenstander in de hoek van zestien geweldig uit, maar zag jammer genoeg niet de  vrijstaande man bij de tweede paal. Nu kon de goalie van de Bleiswijkers wederom reddend optreden bij het schot in de korte hoek. De laatste 10 minuten werd het sein voor va banque gegeven. M.o.t.m. Jeroen moest daardoor zijn post regelmatig verlaten en na één der onderbrekingen van een alles of niets poging het tij te keren, sloeg Soccer Boys toe: 0-2. De strijd was  gestreden en doodop verlieten de oudjes na het laatste fluitsignaal van scheids Harold van Aart het veld. De laatstgenoemde kweet zich wederom uitstekend van zijn taak. Een uitstekend gespeelde wedstrijd tegen de nummer 1. Misschien was een puntje wel verdiend geweest.