In het seizoen 2023/’24 vervolgt de KNVB de pilot rondom vier nieuwe spelregels voor de O13.

Kijk de video hier of lees verder: We leggen ze hieronder uit. Ook kun je alles in detail in het document Vernieuwe spelregels leeftijdscategorie O13 doornemen.

Zelfpass
Wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen. Probeer het maar eens!

Intrap/indribbelen

Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.

Tijdstraf
Als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een 2e gele kaart of directe rode kaart mag je niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.

Vliegend wisselen
Als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out. Snel wisselen dus!