FC Oudewater  – RVC ’33 6-2

Wie zich de afgelopen weken had geërgerd aan al ‘het gedoe’ tijdens wedstrijden in de voorronden van het wereldkampioenschap en zich niet had laten belemmeren door kou en mist, kwam zaterdagmiddag meer dan aan zijn trekken. Het op bezoek zijnde Reeuwijkse RVC en FC Oudewater maakten er een boeiend schouwspel van met veel kansrijke situaties en bovendien veel doelpunten. Beide ploegen speelden onbevangen, niet gehinderd door een teveel aan tactische opdrachten en min of meer frank en vrij. De spelers smeten met hun krachten, de ruimtes op het =echte= gras waren groot, er werd kilometers ‘gevreten’, fouten gemaakt en waar nodig excuses gemaakt bij min of meer onbesuisd ogende overtredingen. De tweeëntwintig acteurs hadden zichtbaar schik van hun optreden, kortom er was sprake van voetbalplezier. En daar gaat het in wezen natuurlijk om; een lekker potje ballen zonder chagrijn.

Handbaluitslag?

Aanvankelijk zag het er naar uit dat een handbaluitslag tot de mogelijkheden ging behoren. Binnen een kwartier spelen stond er een 2-2 score op het bord. De beide verdedigingen hielden open huis en leken zich de nodige fouten te kunnen permitteren. Al in de 2e minuut lag de bal op de stip voor RVC-doelman Van der Meer na een overtreding van verdediger Rens van der Werf. Aanvoerder Simon la Lau wist wel raad met dit buitenkansje; 1-0. De Oudewaterse vreugde was van korte duur, want een terugspeelbal van verdediger Kick van Zuijlen miste de juiste vaart en door de benen van de uitkomende Kaj van den Heuvel wist Niels van der Meer de gelijkmaker te realiseren; 1-1 (4e min.). Het wachten op een volgende treffer duurde precies 3 minuten. Dit keer was het Bart Griffioen die na een pass vanaf de rechterzijde de doelman kansloos liet; 2-1 (7e min.). Een afgekeurd doelpunt van Sven Rietveld en een voor RVC hachelijke situatie met een hoofdrol voor diezelfde Sven bij de eerste paal later kwamen de bezoekers voor de tweede maal langszij toen een voorzet van de rechterzijde geen vangbal voor doelman Van den Heuvel opleverde maar door de attente Mees Booy werd ingekopt; 2-2 (13e min.)

Wees op tijd

Laatkomers keken verbaasd naar het bord in de hoek van het veld waarop niet alleen de stand maar ook het aantal gespeelde minuten te zien was en zagen Kick van Zuijlen met een mooie blocktackle de inzet van RVC-spits Sluijs onschadelijk maken. Er volgde nog een half uur afwisselend voetbal waarbij van beide zijden kansen werden geschapen, kansen werden gemist en slechts hoekschoppen de oogst vormden van alle inspanningen. Alles met veel enthousiasme en opportunisme. Maar vooral boeiend. Voor FC Oudewater kwam Tim Goes te ver voor de bal om een strakke voorzet van Sven Rietveld te bekronen en diezelfde Rietveld trof met een afstandsschot de linkerpaal naast Stefan van der Meer. De hoekschoppen werden in deze fase eerlijk gedeeld. De laatste in een reeks van vier kwam op naam van Bart Griffioen die van liefst 32 meter de doelman op de proef telde. In beide strafschopgebieden werd een keer geappelleerd voor een strafschop. Scheidsrechter Jhamai negeerde beide malen het ‘verzoek’.

Opnieuw goede start

Met een schot van Sebastiaan Evers dat via de doelman een corner opleverde startte het tweede bedrijf. Nog geen drie minuten later was Sebastiaan Evers de speler die Bart Griffioen op maat bediende en de 3-2 liet aantekenen. Eenzelfde mogelijkheid was weer drie minuten later niet besteed aan Tim Goes. RVC wenste zich niet bij de feiten neer te leggen en trok alle registers open. Liefst 7 maal op rij vormde de hoekschop de beloning voor hun aanvalsdrift. Nog voor er een uur gespeeld was had Kaj van den Heuvel zijn 1,95 meter moeten aanspreken om zijn doel schoon te houden. Dat lukte wonderwel, hoewel een scrimmage bij de eerste paal ternauwernood werd overleefd. De eerste wisselingen vonden plaats en van vooral de binnenkomst van Menno Venhof beleefde de thuisclub nog het meeste zichtbare plezier. Nadat in de 67e minuut drie mogelijkheden binnen vijf seconden in aanvallende zin teniet waren gedaan, de doelman uit Reeuwijk een actie van Bart Griffioen had bezworen en ook Sven Rietveld had moeten buigen voor de goalie, speelde Kaj van den Heuvel in de 71e minuut een cruciale rol door bij de eerste paal Mark Sluijs van de gelijkmaker af te houden. Aansluitend -met Sjoerd Wiltenburg voor aanvoerder la Lau- legde FC Oudewater de fraaiste aanval van de middag op de mat en bekroonde Venhof de door Evers en Griffioen opgezette combinatie; 4-2 (74e min). Voor de bezoekers was dit wel de doodsteek en met ook Van Sprundel en Lars Janmaat aan boord benutte Menno Venhof de resterende tijd om zijn vorm te onderstrepen. In de 87e minuut bracht hij op aangeven van Nick van den IJssel met een inzet van achter het standbeen de stand op 5-2 en als kers op de taart nam hij na een lob-pass van Van Sprundel een minuut later de 6-2 voor zijn rekening. De basis voor een feestje was gelegd.

Opstelling Oudewater:  Kaj van den Heuvel, Nick van den IJssel, Bram Noordman, Jesper van der Zwart, Walter van der Neut, Kick van Zuijlen, Simon La Lau (Sjoerd Wiltenburg),Tim Goes (Menno Venhof), Sebastiaan Evers (Lars Janmaat), Sven Rietveld, Bart Griffioen (Wouter van Sprundel).

Het voetbalfeest begon al goed toen onze weekpupil Denny Dolleman doelman Van der Meer kansloos liet ! Klasse Denny !