FC Oudewater – Alphia 3 – 0

Terug in het verleden kijkend kun je niet echt vrolijk worden als het over het Oudewaterse resultaat gaat tegen de tegenstander van vandaag Alphia. Bijna alle potjes eindigden in overwinningen voor de Alphenaren. Met spanning werd de tweede competitiewedstrijd in het Oudewaterse dan ook tegemoet te gezien. Wat viel dat uiteindelijk tegen, er was in feite van geen enkele spanning sprake! De bezoekers met name verzuimden dan ook maar een keer echt goed te voetballen. Het fysiek aanpakken van de gastheren scheen schering en inslag te worden en ook het verbale verzet tegen met name ook de arbitrage loog er af en toe niet om. Scheidsrechter Brouwer echter floot een prima wedstrijd en voorkwam dat e.a. uit de hand liep. Kortom, Alphia schoot zichzelf in de voet door meer met het randgebeuren bezig te zijn dan met voetballen. Daar Oudewater specifiek in de eerste helft wel van zich deed spreken was de uiteindelijke overwinning meer dan verdiend.

3 in 1

Beide teams gingen wel verrassend fel van start, alleen na zo’n kleine tien minuten zakte het enthousiasme bij de bezoekers al snel weg na het eerste Oudewaterse doelpunt. Na even onder druk gestaan te hebben, onder andere een misverstand tussen verdedigers Sluijs en Van der Neut dwong doelman Bart Meuleman tot optreden, kwam de thuisploeg dus op voorsprong uit een hoekschop. Doelman Boas Vet tastte mis, het leder belandde voor de voeten van de gretige Oudewaterse aanvoerder Menno Venhof en de bal verdween snoeihard in het Alphia doel (1-0, 9e min.). Binnen een minuutje of vijf was het alweer prijs. Na af en toe sprankelend voetbal met diverse thuisspelers aan de basis was het hoofdrolspeler Ivo Anbergen die met zijn “chocolade”been voor de 2-0 zorgde (13e min.). Opvallend was dat er eigenlijk geen echte doelpogingen van Alphia waren waar te nemen. Marwan Fennich, de snelle nummer 7 van de oranjebrigade, lag volledig aan de ketting bij Jesper van der Zwart en Jake van Rijn en Bas Hazenbroek liepen zich, als ze er eens een keer door dreigden te komen stuk op het Oudewaterse centrum met Niek Sluijs en Joost Miltenburg in topvorm. Linker aanvaller Bas de Haan werd min of meer moedeloos door het “bijtertje” Walter van der Neut telkens weer tegen te komen. Twee gedwongen wissels in verband met hamstringklachten deed de Alphense situatie ook geen goed. Overigens scheelde het weinig of het waren vier doelpunten in een helft geweest, maar Bart Griffioen zag zijn goede inzet op de deklat terechtkomen.

Frustratie en wisselbeleid niet vlekkeloos.

Een overtreding van Jake van Rijn op zijn tegenstander Walter van der Neut zette de boel in vuur en vlam, vooral toen kort daarna ook Nick van den IJssel een min of meer gelijke overtreding beging op zijn tegenstander. Toen was de beer los en explodeerde zowel alles en iedereen die maar iets te maken had met de Alphenaren en het moet gezegd, ook diverse Oudewaternaren lieten zich niet onbetuigd. Gelukkig had de Woerdense leidsman de zaak goed in de smiezen en liep de boel met een sisser af. Het werd uiteindelijk een zeer matige tweede helft, bijna niet de moeite waard om naar te kijken. Nog vermeldenswaard was de fraaie kopbal van invaller Tim Goes, maar tot zijn en een ieders verdriet belandde de bal tegen de staander. Alphia’s wissel Vincent Hoogervorst probeerde nog om de Oudewaterse keeper te verschalken, maar die bleef goed wakker ondanks het weinige werk dat hij te doen kreeg. Toen Walter van der Neut zo’n 10 minuten voor tijd geblesseerd raakte verliet hij het veld en moest Oudewater met een man minder verder. De gastheren werden de dupe van hun eigen wisselbeleid. Je mag tegenwoordig slechts drie wisselmomenten gebruiken om vijf spelers te wisselen en de ploeg zat dus al aan dat maximum.

OPSTELLING Oudewater: Bart Meuleman, Walter van der Neut, Niek Sluijs (Bob Appels), Joost Miltenburg, Jesper van der Zwart, Simon La Lau, Ivo Anbergen, Nick van den IJssel, Menno Venhof (Willem La Lau), Bart Griffioen (Tim Goes), Sven Rietveld.