Zwammerdam-FC Oudewater 3-2

Was de tegenstander nu zo slecht of waren de Dammers nu zo goed. Deze vraag werd de vorige week gesteld na een 6-1 overwinning van Zwammerdam op Koudekerk. Naar het schijnt werd een onthutsend slecht Koudekerk nog gespaard door de mannen van trainer Rob de Lange. Hij beloofde na deze overwinning dat zijn team uit de laatste twee wedstrijden nog minimaal vier punten zou halen en heeft zijn belofte al voor een groot deel positief ingevuld. Immers de bezoekers uit Oudewater waren wel de beter voetballende ploeg, maar niet bestand tegen het opportunistische en felle spel van de gastheren. Het nog altijd ontbreken van echt scorend vermogen brak de Oudewaternaren uiteindelijk weer op. De uitslag was een domper voor de Oudewaternaren.

Binnen de lijnen

Toch was het begin van de wedstrijd alleszins bemoedigend voor de elf uit Oudewater. Al in de achtste minuut kopte Menno Venhof de bal binnen na een prima voorzet van Milad Hesari. Nog steeds feestvierend moesten de Oudewaternaren echter toezien hoe de bijna veteraan Daniel van Leeuwen (36) de bal binnen een minuut simpel “binnen liep” en de 1-1 voor zijn rekening nam. Kort daarna kwam Oudewater twee keer goed weg toen een vrije trap door Toine Kremer vanaf de rand van de zestienmeter rakelings over de doellat scheerde en een gevaarlijk schot van Mitchell Bons met moeite door doelman Remco Rietveld werd gepareerd. Dat vrije trappen nemen toch een kunst is bewees Niek Sluijs, hij bracht de gasten weer op voorsprong door vanaf zo’n metertje of twintig de bal feilloos langs de muur en keeper Samsom te plaatsen ( 1-2, 19e min.) Oudewater’s trainer Harry Akkermans kreeg vervolgens een “ernstige” vermaning van de scheidsrechter omdat hij het vak, gemarkeerd door witte lijnen vlak voor de dug-out, verlaten had. Een heus vergrijp volgens de KNVB-regels, maar ja als je andere fouten dan over het hoofd ziet welke meer gevolgen hebben voor het spel dan geeft dit arbitrale hoogstandje je wel te denken. Een frommeldoelpunt van Koen Woudenberg, waarbij overigens de FCO-verdediging niet geheel vrij uit ging, zorgde er voor dat Zwammerdam na een half uur spelen weer op gelijke hoogte kwam (2-2) al met al een matige eerste helft waarin Oudewater wel het beste van het spel had.

Kansen niet gebruikt en roeien

Kort na het begin van de tweede helft werd een gevaarlijke poging van Menno Venhof richting het doel van Zwammerdam op het laatste moment geblokt door jonge verdediger De Bruin (19) en ook een schot van de Oudewaterse aanvoerder verdween voorlangs het doel van Samsom. Een leep balletje binnendoor van Donny van der Neut zorgde er voor dat de Zwammerdamse armen weer juichend omhoog konden gaan, Van Leeuwen pikte de bal op en deponeerde het leder achter doelman Rietveld ( 3-2, 60ste min.) De laatste twintig minuten probeerde Oudewater om er toch minimaal een gelijkspel uit te slepen. Een schot van Bjorn Stalvord werd door een medespeler geblokkeerd en een poging van Mike Rijsbergen ontbeerde het nodige venijn. Zwammerdam volstond in de laatste minuten om de bal telkens weer weg te “roeien” en als je verder de geboden kansen en kansjes niet gebruikt dan verdien je niet om te winnen, toch had er voor Oudewater minimaal een puntje in moeten zitten.

Opstelling Oudewater: Remco Rietveld, Walter van der Neut, Niek Sluijs (Job Anbergen) Bjorn Stalvord, David Blankenburgh, Simon La Lau, Mike Rijsbergen, Menno Venhof, Joost Miltenburg, Milad Hesari, Tim Goes.