Blauw-Zwart  – FC Oudewater 1 – 2

In  1921 werd er in Wassenaar een voetbalclub opgericht, Blauw-Zwart. Op de Lange Kerkdam in Wassenaar kon beslag worden gelegd op een “stuk weiland”. Het veld werd gepacht door de heer C.Versteeg, die er zijn koeien en paarden had lopen. Wel,  het veld van de Wassenaarders zag er na de eerste 45 minuten ook uit als een weiland, vol met gaten en hobbels, geen echt goede kwaliteit dus. Dit gold ook min of meer voor de huidige voetballers van de thuisploeg, niet voldoende kwaliteit, op een enkele uitzondering na, maar wel vechtlust die af en toe wat te letterlijk werd genomen, resultaat een behoorlijk ritsje gele kaarten. Oudewater liet in de eerste helft weer behoorlijk voetbal zien, maar veroorzaakte in de tweede helft toch weer een partijtje billenknijpen op de bank.

Overtredingen

De eerste drie minuten waren gelijk al een maatstaf voor de hele wedstrijd, in dat tijdsbestek presteerden de gastheren het om met drie behoorlijke overtredingen de toon te zetten. Getergd door dit alles was het Menno Venhof die onberispelijk, uit een vrije trap van Djardo Boele, de 0-1 binnenkopte ( 4e min.) Kort hierna kwam Sjoerd Wiltenburg een klein schoenmaatje te kort om de 0-2 te scoren. Rondom de tiende minuut deed scheidsrechter van der Ploeg van zich spreken door Oudewater een vrije trap te geven wegens commentaar vanaf de Wassenaarse bank, die de schrijver dezes betreft had er ook wel eens een kaart kunnen worden gegeven, de technische leiding van de gastheren gaf nu niet bepaald een goed voorbeeld en ging herhaaldelijk verbaal over de schreef. Toen de meest gevaarlijke speler van Blauw-Zwart, Adrian Koziel, alleen voor het Oudewaterse doel verscheen stond daar wel doelman Rietveld klaar om hem af te stoppen. Het tweede Oudewaterse doelpunt viel zo rond de 33ste minuut, een een-tweetje, opgezet en uitgevoerd door Sjoerd Miltenburg en Bart Griffioen, sneed dwars door het centrum van de Wassenaarse verdediging en doelman Captijn werd kansloos gelaten (0-2, Bart Griffioen). Bastiaan Hendriksen probeerde met een hard schot Remco Rietveld te verschalken, deze kon echter met uiterste inspanning de bal uit de hoek tikken. Een probeersel van Menno Venhof om met een zogenaamde “kromme” Sander Captijn aan de andere kant van het veld te verrassen mislukte.

Déjà vu

Nog feller dan in deel een begonnen de Wassenaarders aan de tweede helft en weer moest keeper Rietveld de armen uit de mouwen steken om ditmaal Kim Theil van zich af te houden. Blauw-Zwart zette de Oudewaternaren nu behoorlijk onder druk en toen de thuisploeg zo rond de 75ste minuut de aansluitingstreffer scoorde (1-2) dreigde er even het idee van een Déjà vu te ontstaan, want wie herinnert zich niet de tweede helft van de vorige week gespeelde wedstrijd. Echter juist nu kwamen er meer kansen voor de gasten uit Oudewater, het aandringen van Blauw-Zwart bood de brigade van Akkermans en co. wat meer ruimte alleen werden de ontstane kansen niet omgezet in doelpunten. Een keihard schot van Bart Griffioen smoorde in een mêlee van spelers en een scherpe voorzet van invaller Tim Goes werd maar net gemist, ook een poging van Venhof liep op niets uit. Het lukte niet om de wedstrijd al voor het einde op slot te gooien. De achterhoede, onder leiding van Bjorn Stalvord, hield echter prima stand en zo konden de eerste drie punten worden bijgeschreven.