Het nieuwe FCO 36 is de nieuwe competitie niet goed begonnen. Na een handvol tegengoals in Berkenwoude, kreeg doelwachter Fred den Hollander er afgelopen zaterdag tegen WDS weer vijf om de oren. Ondanks de vele trainingsarbeid in de zomermaanden lijkt het team nu al volledig op slot te zitten. Een soort lock-down kun je stellen. Met nieuwelingen Jan van Dijk en Wilfred van Groeningen is de selectie gegroeid tot 27 man. Als we de hulptroepen meerekenen komen we zelfs boven de 30 (!) uit. Een ideale situatie om voor eens en altijd van de vermaledijde laatste plaats af te komen zou je zeggen. In de 25 jaar dat uw reporter de veteranen van dienst is, zijn er echter ruim 20 rode lantaarns verzameld. Dit seizoen dreigt de laatste plaats op de ranglijst weer voor ons te zijn, gezien de eerste uitslagen. Wellicht tijd voor een nieuwe strategie. Vooral Jaap is  ten einde raad en heeft ondanks zijn grote aversie tegen sociale media, besloten enkele influencers in te gaan zetten. Zijn maat McManus zinspeelt hier al maanden op. Hij vindt dat er genoeg kandidaten zijn in ons stadje. In de eerste plaats gaan we Sjoerd Oosterman benaderen. De rijzige presentator van o.a. het open Oudewaterse dartkampioenschap en oud-buurman van Johan Derksen  is op het ogenblik een grote ster in Oudewater. Zijn invloed op het wel en wee in ons stadje is onbegrensd. Zo gaat hij binnenkort de voetbalvelden van de FC Oudewater voorzien van 25.000 maanpanelen. De bewoner van de Lange Burchwal wil zo de vereniging een handje helpen in deze barre tijden. Volgens stadsfilosoof en buurman Jean le Chèvre is dit een meesterlijke zet. Hij liet ons weten dat onderzoek heeft uitgewezen dat de zon veel te weinig schijnt in Oudewater en  dat maanlicht waarschijnlijk veel effectiever energie gaat opleveren. De kersverse politieke partij Het Slapende Paard is mordicus tegen. Volgens woordvoerder Bill Ros – vorig jaar afgescheiden van De Onafhankelijken – zal het gebruik van maanpanelen op grote schaal leiden tot maanziekte. Veel Facebookreaguurders melden dat op deze wijze  COVID 19 nog harder zal toeslaan  Bekende symptomen van maanziekte zijn: misselijkheid, neiging tot braken, gevoel van volheid en druk in de bovenbuik, diarree, krampende pijn, koorts, rillingen, hoofdpijn en spierkrampen. Stamgasten van het café Ome Rietje, die elk weekend in het maanlicht naar huis strompelen kunnen dit beamen. De notoire kroegloper Jacob de Boezemboer heeft volgens zeggen al 25 jaar last van de voornoemde verschijnselen.  Afijn, volgens influencer Sjoerd Oosterman is het allemaal fake-nieuws en zal binnenkort aan alle problemen een einde  komen.

Wel moeten worden vermeld, dat eerst  onvoorwaardelijke steun aan de goeroe zal moeten worden gegeven, anders dreigt hij zijn project te stoppen en  een twintigtal 200 meter hoge windmolens op het Markveld te plaatsen.  Enkele kleine, plaatselijke ondernemers zoals Theo Oranje en Jan Strandwijk steunen zijn  initiatief. Inmiddels zijn vele geelbuiken massaal achter Sjoerd gaan staan en willen hem zelfs tot burgemeester gaan kronen.  Adepten van Oosterman betreuren het ten zeerste dat de bekende  kruidenier KOOP in een open brief in de IJsselbode afstand wenst te nemen van de bekende influencer. Ontslag van één van de werkneemsters zou anders noodzakelijk zijn. Het plaatselijke “Je bent pas een echte Oudewaternaar” is een groot platvorm voor de discipelen van Oosterman.  Tegenstanders worden neergezet als oliedomme complotdenkers en van kritiek is de toekomstige burgervader al helemaal niet gediend,  zodat van tegengas nauwelijks sprake is. Op de kademuren van ons centrum hebben onverlaten inmiddels de leus “Sjoerd is god” gekalkt. Met de invloedrijke geelbuik in het Management Team van de vets zouden er voetballers van hoger niveau kunnen worden aangetrokken. Voor voormalig politicus en jonkheer Ignace van Zwieten van Kinschot tot Linschoten is het allemaal van de gekke. Hij schreef daarop een fel pamflet met wel 95 stellingen tegen deze abjecte vorm van verering en populisme. Het manifest hangt aan de deur van het oude stadhuis. Naast Oosterman wordt oogstwaarschijnlijk ook  Hank van Rooijen ingezet als redder voor het zieltogende veteranenteam. De oud-speler van zowel Unio als OVS is bereid gevonden de coaches te voorzien van de nodige taktische en technische adviezen. Uw schrijver heeft lang getwijfeld aan de eventuele bijdrage van van Rooijen. Vrienden uit vroegere tijden zoals Krabbel en Babbel vinden echter dat hij een eerlijke kans moet krijgen. Daarom zal ook  van Rooijen  worden gevraagd voor het Veterans Outbreak Management Team. Hierna het VOMT genoemd. Gisteravond laat kreeg de leiding van de veteranen plots een boze mail van de beruchte activist en woordkunstenaar Quasimodo. Hij had lucht gekregen van de plannen en eiste meer kleur in de groep. Terecht vindt de leiding van de veteranen. Binnenkort hopen wij dan ook meer diversiteit te stoppen in het VOMT. U hoort nog van ons.

FCO 36 – WDS 36 2-5

Afgelopen zaterdag moesten de vets aantreden tegen WDS uit Waarder en Driebruggen samen. De zwart-witten zijn al jaren een geduchte tegenstander en nederlagen als 11- 4 en 9-5 waren o.a. ons deel. We traden als vanouds aan op veld vijf, maar het voelde toch zeer unheimisch.

De oude kantine van OVS was aan een grondige verbouwing toe en de nieuwe eigenaar Yellowbellies liet er na de verkoop vorig seizoen geen gras over groeien. Vanwege COVID-19 en de verbouwing bij de FCO zijn er voorlopig geen kleedkamers beschikbaar. Gelukkig scheen er een aangenaam najaarszonnetje, zodat het buiten omkleden geen punt was. Een tiental minuten voor aanvang werd het echter inktzwart aan de einder en even later barstte de hemel open. Zeiknat begonnen we onder leiding van Ignace Boreel aan de wedstrijd en na 47 seconden lag het leder reeds in het netje (1-0). Een briljante een-twee tussen baltovenaar Harry Nederend en loopwonder Cees den Butter werd door de laatste fenomenaal afgerond. “Niet teruggeven!!”, schreeuwde Cees nog tegen Harry, maar het was al te laat. Rond de middenlijn gaf de Nederendtelg de bal toch terug en den Butter moest na enkele meters de bal wel op de goal schieten: doodop als hij was  na enkele meters rennen.  De keeper van WDS stond te ver voor de goal en Cees prikte de bal over hem heen tegen het net. De Driebruggenaren schrokken wakker en grepen ons terstond bij de keel. De 1-1 viel snel. Ook de 1-2. Daarna stokte de doelpuntenmachine. Inmiddels waren Harry en Bertel gewisseld wegens blessures en Cees moest naar een CTP. (Christelijke Tupperware Party).

In de rust maakten de oudjes een (corona)statement door de thee staand in een ruime cirkel tot zich te nemen. De 1,5 meterregel wordt bij de FCO vaak overtreden en veel leden en bestuur maken zich grote zorgen over zoveel nonchalance. Ook zijn de reacties soms zelfs onbeschoft en daarom nam Jaap het voortouw om het bestuur te steunen bij de naleving van de protocollen. Good old Gerard van Hooff legde het ritueel op de digitale plaat vast. Onder het mom – een goed voorbeeld doet goed volgen – zaten de veteranen na de wedstrijd keurig 1,5 meter uit elkaar om van een biertje te genieten. Hulde mannen. De tweede 45 minuten had Jan van Dijk de plaats ingenomen van Cees den Butter  en Ad Vergeer van Martin van Vliet. Ook mocht bankzitter Martin de Waal zijn kunsten weer vertonen. Hoewel het fluitsignaal al enkele minuten eerder had geklonken, liep linkshalf Vergeer  nog steeds parmantig rond met zijn bekertje hete thee en terwijl zijn aalvlugge tegenstander met twee handige schaarbewegingen zich van hem ontdeed, roerde hij nog steeds ongeroerd de suiker door het warme vocht. Enkele ogenblikken later liet Martin de Waal zijn directe tegenstander achter in het donkere bos en scoorde de onverwachte gelijkmaker (2-2). WDS was wederom zeer getergd en schakelde bij. Vrij snel liepen de mannen uit naar een zeer verdiende 2-5 zege. Richard en Mark vochten als leeuwen om een grote score tegen te houden en werden daarbij magnifiek ondersteund door man of the match keeper Fred den Hollander. Tot volgende week thuis tegen DONK uit Gouda.