Oudewater-NSV’46 0-7

Oudewater, de trotse winnaar van de eerste periode en vorige week nog met 6-0 winnaar over Aarlanderveen, maakte zaterdag kennis met de achterkant van het gelijk. NSV uit Noorden toonde zich totaal niet onder de indruk van de plaats die Oudewater op de ranglijst innam en trakteerde de rood-wit-blauwen op een lesje in effectiviteit. Het eerste hoofdstuk werd binnen zes minuten geschreven en mondde uit in een 0-2 stand op het scorebord. De jeugdige FC Oudewater-laatste man Roy de Jong (17) zal zich een andere voorstelling hebben gemaakt van zijn optreden in het hart van de defensie. Voor hij had kunnen wennen moest hij toezien hoe NSV-spits Michael van Koert doelman Kay van den Heuvel verschalkte met een schot dat via de onderkant van de lat doel trof (3e min.) en zag hij zijn kompaan Walter van der Neut die overgestoken was om naderend onheil te voorkomen de bal in het eigen doel deponeren. 0-2 (6e min.). Het ritme werd niet doorgezet al was Robin van Koert er in de 9e minuut wel erg dicht bij.

Op jacht naar …
Oudewater herpakte zich gaandeweg en met een reeks hoekschoppen werd het doel van Bas Kalshoven onder druk gezet. Een vrije trap van Djardo Boele spatte uiteen op de vuisten van de goalie. Steeds beter liepen de aanvalsopzetten van de thuisclub en een tegentreffer hing in de lucht. Het ontbreken van de definitieve eindpass was echter een groot euvel. Onderwijl bleven de over veel lengte beschikkende Noorderlingen alle aandacht vragen en mocht Oudewater van geluk spreken dat Robin van Koert niet de juiste afronding in huis had nadat hij Van den Heuvel had uitgespeeld (19e minuut). Net voor een kwart van de wedstrijd kwamen de NSV’ers toch op 0-3 na een botsing tussen Mike Snel en zijn doelman. Van Capel profiteerde. De jacht op een Oudewaterse treffer werd nog verbetener ingezet, maar ook nu waren het slechts corners die geoogst werden. De ongecompliceerd voetballende gasten buitten hun lengte voordeel in de 27e minuut nog eens uit en dat betekende dat de thuisploeg tegen een 0-4 achterstand aankeek na een kopbal van Van Koert. Tot aan het rustsignaal van scheidsrechter De Groot bleef Oudewater mogelijkheden creëren op een tegendoelpunt. Middenvelder De Vor schoot voorlangs, Menno Venhof joeg een vrije trap wegens tijdrekken (6 secondenregel) in de muur en aansluitend stond Kalshoven bij de rebound op de juiste plek. Ook de mooiste Oudewater-aanval van de middag ontbeerde het laatste tikje en dat laatste had ook de mee op gekomen Roy de Jong niet in huis. De cornerstand liep op naar negen tegen nul, maar dat had slechts statistische waarde. Het schot dat Van Koert op slag van rust produceerde was indrukwekkender. Bij de thee leek desondanks niet alle hoop verloren.

Definitieve doodsteek
Dat was na 47 minuten wel het geval. Het afkeuren van de aansluitingstreffer van Bart Griffioen was een domper (46e min.), maar dat nog een minuut later de 0-5 werd gemaakt was de definitieve doodsteek. Van Capel scoorde van dichtbij op aangeven van Robin van Koert. Invaller Joost Miltenburg (voor Van der Neut) had zich vast een betere start voorgesteld. Duidelijk was wel dat alle illusies op een beter resultaat als sneeuw voor de zon verdwenen. Er werd nog wel met inzet gestreden, maar mentaal was de dreun groot geweest. NSV beschikte zichtbaar over meer body en duelkracht en Oudewater miste het technisch vermogen zich daar bovenuit te knokken. Gijs Kautz liep enigszins gefrustreerd tegen een gele kaart op, Van Capel raakte geblesseerd na een botsing met doelman Van den Heuvel en een volley van Venhof werd een prooi voor Kalshoven. Het scoren werd in de resterende periode een vaardigheid waarin de mannen uit Noorden zich het meest bedreven toonden. Van Koert deed dat na 70 minuten; 0-6 en invaller Lelieveld liet een doelpunt op zijn naam zetten toen Kay van den Heuvel zich verslikte bij het uitkomen; 0-7. Oudewater’s enige troost kon geput worden uit een monsterscore aan hoekschoppen; het werden er veertien!

Opstelling FC Oudewater 1: Kay van den Heuvel, Walter van der Neut (46, Joost Miltenburg), Roy de Jong, Mike Snel, Djardo Boele, Mike Rijsbergen, Laurens de Vor, Menno Venhof, Nick van den IJssel, Gijs Kautz (aanv,) Bart Griffioen.