FC Oudewater – WDS 1-0

Het ontbreken van een aantal (voorhoede)spelers waaronder aanvoerder Menno Venhof was waarschijnlijk een van de redenen dat de thuisploeg maar met moeite wist te scoren. Als Laurens de Vor na 55 minuten spelen de ban breekt en Oudewater op een 1-0 voorsprong brengt, verandert het gezicht van de wedstrijd bijna terstond. Schijnbaar gesterkt door de winst in het bekerduel tegen eersteklasser Nootdorp, hadden de bezoekers voor eenzelfde speelwijze gekozen als in die wedstrijd. Massaal verdedigen ter hoogte van de lijn van het zestienmetergebied moest de Oudewaternaren zo weinig speelruimte bieden dat er een ondoordringbare muur aanwezig leek, ook wel bekend als de bus voor de deur! Dat betekende dat WDS’er Lourens Uiterwijk een rol werd toebedeeld als eenzame spits die slechts af en toe werd aangespeeld en de achter hem geposteerde Eric Cromwijk als dichtstbijzijnde voetbalmaat tegen kwam. Die tactiek werkte bijna feilloos. De Oudewaterse verdedigers hadden waarschijnlijk zoveel schrik voor de technisch sterke Uiterwijk dat hij soms wel drie spelers aan zich wist te binden hetgeen waarschijnlijk ook de bedoeling was. Met name Oudewaternaar Niek Sluijs beet zich vast in de kleine dribbelaar. ‘Als je zelf de bal hebt, kan de tegenstander niet scoren’, leek een Oudewaterse uitgangspunt maar was vooral een gevolg van de Driebrugse instelling. Eric Cromwijk werkte de bal bij de eerste de beste tegenstoot van de bezoekers nog demonstratief over de doellijn, maar wist toen al dat buitenspel staan zijn deel was. Middenvelder LaLau was even nadien gevaarlijk met een goed genomen vrije trap maar zag Jan Boerefijn deze inzet tot hoekschop verweren. Het was de eerste corner uit een lange reeks.

Ware belegering
Nadat verdediger Van der Neut het eerste geel had gepakt bij een overtreding rond de middenlijn en aansluitend zelf koppend bijna succesvol was, brak een periode aan waarin het voor WDS buigen of barsten was. Zes minuten lang regende het mogelijkheden voor de gastheren. Linkerflankspeler Joost Miltenburg trof de lat boven Boerefijn, Wouter van Sprundel strandde na een actie door het overbevolkte centrum tweemaal achtereen op Jan Boerefijn en inzetten van Mike Rijsbergen smoorden in de mêlee. Zo groot was de paniek dat aanvoerder Jos Lodder over het eigen heiligdom kopte en er verdedigend vele hoekschoppen moesten worden weggegeven. Adem halen konden de Driebruggenaren slechts als Uiterwijk zijn opponenten even bezig wist te houden. Ook met een voorlangs de goal van Remco Rietveld vliegend schot trok hij de aandacht. Langzaam ebde de Oudewaterse aanvalsdrift even weg, Jan Boerefijn gaf nog een hoekschop cadeau en onderscheidde zich vlak voor rust door een rebound van Djardo Boele met een zweefduik onschadelijk te maken.

Hetzelfde laken
Na de thee was het ‘van hetzelfde laken een pak’. WDS hield nog exact 10 minuten de boel op slot, maar na een inzet van Van Spundel en een redding van Hans Simons op een poging van De Vor was het laatstgenoemde die Boerefijn van dichtbij verschalkte; 1-0. (55e min). Meteen was het door deze gewijzigde omstandigheden een andere wedstrijd. WDS begon verder van het eigen doel te voetballen en in wezen wist FC Oudewater met de nieuwe spelopvatting en het ontstaan van veel meer ruimte geen raad. Heeft men bij het honkbal een zogeheten ‘closer’, die aan de partij een eind weet te breien, bij voetbal speelt de aanwezigheid van een grote dosis zelfvertrouwen vaak een doorslaggevende rol. Dat was echter niet voorhanden. Bij het afronden openbaarde zich aan FCO-zijde een groot gemis aan schotkracht en het aantal ‘bange passes’ nam in aantal toe. Bij WDS was Ivo Lemkes in het veld gekomen voor Lourens Uiterwijk, iets waarover laatstgenoemde het overigens totaal niet met zijn trainer eens was en David Blankenburgh verving in het team van de Oudewaternaren Walter van der Neut. WDS kreeg meer greep op de wedstrijd en dat leverde de nodige gevaarvolle momenten op. Na een overtreding op Cromwijk (zonder bal in de buurt), schoot Emiel Griffioen een kwartier voor tijd hard naast en met 89 minuten op de klok dook WDS-invaller Elwin van der Stigchel zonder kwalijke gevolgen op voor Remco Rietveld en in blessuretijd raakte de bal uit een vrije trap van diezelfde speler Stigchel het ijzer achter de linkerpaal. Tussen die momenten door volhardde de thuisploeg in het niet benutten van alleszins redelijk ogende scoringsmogelijkheden. Uiteindelijk liep het goed af voor de gastheren en bleven de verdiende punten in Oudewater.

Opstelling Oudewater: Remco Rietveld, Walter van der Neut (David Blankenburgh), Niek Sluijs, Bjorn Stalvord, Djardo Boele, Simon LaLau, Mike Rijsbergen, Wouter van Sprundel, Tim Goes, Laurens de Vor (Marc Oosterwijk), Joost Miltenburg

Vanmiddag wist ook onze pupil van de week Kiefer Kemp de Driebrugse doelman Boerefijn te verschalken, goed gedaan Kiefer!