Oudewater – Gouda 4-2

Sommige voetballers hebben naast een dosis inzet en techniek ook een geheugen als een olifant. Gedane zaken nemen bij hen geen keer, maar vormen de voedingsbodem voor een heerlijk middagje ontspannen. Nu moet gezegd dat het spandoekje waarop het woord ‘respect’ aanwezig was in de loop der jaren is verbleekt en daardoor slecht leesbaar. Het zou te veel vergen van een doorsnee voetballer om naast het voornoemde geheugen ook over de blik van een arend te beschikken. Het ging er bij de return van Gouda tegen koploper Oudewater van meet af aan dan ook vrij stevig aan toe. Het was maar goed dat scheidsrechter Van den Eijnden over een imposante verschijning beschikte en de leiding soeverein in handen had, anders zou het niet met een sisser zijn afgelopen. De moeder van de pupil van de week zag het dieptepunt van de wedstrijd na 27 minuten pal voor haar neus plaatsgrijpen. De geagiteerde rechtsachter van de ploeg uit Gouda was dusdanig van de kook geraakt dat een kopstoot-achtige beweging in de richting van Martijn de Goeij werd gemaakt. De arbiter bestrafte dit na enig beraad met een gele kaart. De dader kwam zoals dat in voetbaltermen het, goed weg. Overigens was de pupillenmoeder hierdoor niet zodanig geschrokken dat ze overwoog haar drie zonen de voetbalschoenen vroegtijdig aan de wilgen te laten hangen. “Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood’, was niet de angstkreet die zich van haar meester maakte.

Herstart
Overigens begon pas na dit incident de echte voetbalwedstrijd. Kansrijke situaties hadden zich nauwelijks aangediend en van Oudewater-zijde konden slechts twee spelers er prat op gaan de achterlijn te hebben gehaald. Djardo Boele deed dat in de eerste minuut, Martijn de Goeij na exact 24 minuten. Dat laatste geval leverde een hoekschop op die een drietal doelpogingen op zijn geweten had. Er aan voorafgaand had LaLau een schot uit de draai via een voet in de handen van doelman Hageman zien belanden en had het Goudse duo Hassan en Hoessein Ouahabi zich in aanvallende zin een keer laten zien. In de 19e minuut schoot de laatstgenoemde op aangeven van broerlief over het heiligdom van Arnold de Ruyter. Waar Gouda het veelal probeerde met lange ballen in de diepte, stelde Oudewater pogingen in het werk combinerend in de buurt van doelman Hageman te geraken. Dat gelukte na 33 minuten bij een combinatie tussen Bart Griffioen en Menno Venhof, maar de inzet van Griffoen werd geblokkeerd en een listig steekpassje onderschept. Toch werd nog voor de thee de score geopend. In de 39e minuut joeg Venhof een vrije trap van 18 meter langs de muur in de rechterbenedenhoek; 1-0. Nog geen minuut later schoot Simon LaLau na een actie van Griffioen en een overstapje van aanvoerder Kautz maar net over.

Wakker geschud
In de eerste negen minuten van het tweede bedrijf sloegen de Gouwenaars tweemaal toe. Het duo Ouahabi had een afdoend antwoord op weifelachtig wegwerken van de Oudewater-defensie; 1-1 (47e min) en Hans Vergoed plaatste 7 minuten later de bal van zeker 20 meter gevoelvol over en langs De Ruyter; 1-2. De Goudse vreugde was van korte duur. Nog een minuut later stond Gijs Kautz oog-in-oog met doelman Hageman na een door de scheidsrechter gegeven strafschop. Venhof was het slachtoffer, Oosterom de dader en Kautz de voltrekker van het vonnis; 2-2 (55e min.) Hierna volgde en periode vol wissels en was Oudewater verdediger Niek Sluys na 71 minuten nog het dichts bij een doelpunt. Bij de tweede paal kwam hij een teenlengte tekort om een inzet van zijn captain tot doelpunt op te waarderen. De mooiste Oudewaterse aanval (over vijf schijven) van de middag liet tot de 81e minuut op zich wachten en was daarmee een voorteken voor de zaken die komen zouden. In de 84e minuut liet invaller Nick van den IJssel zich feliciteren met de 3-2. Na een ingooi en doorkoppen van Venhof schoot hij de bal met de buitenkant van de voet in de kruising van paal en lat. Toen de officiële speeltijd verstreken was deed hij het met killersinstinct nog eens dunnetjes over met een lob over doelman Steven Hageman. Via de onderkant van de lat stuitte de bal achter de doellijn; 4-2. Het slotakkoord was voor Menno Venhof. Niet met een doelpunt, maar met een ‘panna’. Verdediger Michel Bloemen die de Oudewaterse middenvelder het voetballeven zuur had gemaakt was het ‘slachtoffer’.

Opstelling: Arnold de Ruyter, Mike Snel, Roy de Jong, Niek Sluijs, Djardo Boele, Martijn de Goeij (86. Joost Miltenburg), Mike Rijsbergen (68 Nick van den IJssel), Menno Venhof, Simon LaLau, Gijs Kautz, Bart Griffioen.