Op woensdag 5 oktober zond de VPRO een aflevering uit van Zembla over het gebruik van rubber korrels op kunstgrasvelden. Ook de velden in Oudewater zijn voorzien van rubber korrels.
Tot op de huidige dag van vandaag is niet aangetoond dat deze korrels (granulaat) schadelijk zijn voor de gezondheid. Wij sluiten ons graag aan bij de KNVB, die de overheid aanspoort om diepgaand onderzoek te doen, zodat de resultaten van een onderzoek van het RIVM (2006) kunnen worden getoetst aan het huidige gebruik van dergelijke velden.
Bij de aanleg van de velden op Sportpark Markveld is bewust gekozen voor rubber, omdat alternatieven vaak grote nadelen hebben (zo is kurk heel vatbaar voor algvorming, die alleen chemisch kan worden verholpen). Overal zijn milieu- en gezondheidstechnische aspecten meegenomen en telkens is gekozen voor de beste oplossing (geen verlijming van de mat, watergedragen verf voor de belijning, etc.). Nooit is gekozen voor een mindere oplossing, vanwege geld.
Wij delen de mening van deskundigen in het Zembla-programma dat nader onderzoek gewenst is. Zonder dat blijft het voor iedereen gissen. Tot die tijd zullen we ons moeten richten op de onderzoeken die bekend zijn en die wijzen allemaal in dezelfde richting: dat het spelen op kunstgras met rubbergranulaat geen risico oplevert voor de volksgezondheid.
Wat mij wel verwonderde dat de KNVB zelf een kunstgras veld met kurk heeft aangelegd. Dat roept op zijn minst toch wel enige kritische vragen op
Ik vind het ernstig genoeg om geen afwachtende houding aan te nemen. Misschien is het handig om de krachten (overige clubs) te bundelen en gezamenlijk de overheid onder druk te zetten om zo snel mogelijk grondig onderzoek te laten doen.
Mee eens , Manus . De Zembla-uitzending op tv was gefundeerd kritisch , je hebt hier met chemisch afval te maken en als er iets onvoorspelbaar gezond/ongezond is is dat t wel . De “goed” keuringsrapporten dateren uit 2006 toen de kunstgrashype nog moest beginnen .
Er gaat niets boven een strakke (natuur)grasmat (zeker voor op leeftijd zijnde lichamen) , alla De Kuip ;-)
niet alleen voor op leeftijd zijnde lichamen hoor, Geer. Is het niet zo dat bij PEC Zwolle het aantal knieblessures wel heel opvallend is. Ik heb afgelopen weekend een team gefloten waar er 2 door hun knie gingen op het droge kunstgras…(en die waren echt nog geen 35 plus hoor (misschien het niveau dan…: geintje)
Los van de mogelijke risico’s, sluit ik me graag aan bij de mensen die een degelijk en snel onderzoek heel hard nodig vinden (zeker ook als je de krant van vandaag leest over clubs/teams die weigeren te spelen op kunstgras!
Op persoonlijke titel wil ik toch ook graag reageren op de manier waarop media op dit moment over elkaar heen struikelen om zonder enige nuance dit serieuze onderwerp te presenteren. Het gaat hier om de gezondheid van kinderen en volwassenen, dus het is van groot belang dat er goed onderzoek wordt gedaan. Het Ministerie, de KNVB, de VSG en het RIVM zijn hier nu al over in contact. Een zorgvuldig onderzoek vergt tijd, naar het nu lijkt tot begin volgend jaar. Laten we stoppen met gissen en ons baseren op kennis. De kennis van nu is dat sporten op kunstgras geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt (ook niet voor blessures, trouwens). Als nieuw onderzoek uitwijst dat dat wel zo is, zullen we ook bij FC Oudewater onmiddellijk passende maatregelen nemen. Zonder te bagataliseren, maar wel voor de broodnodige nuance, heb ik nog even teruggekeken naar de uitzending van Zembla d.d. 1 juni 2012 via https://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/ziek-van-je-mobieltje. Ik heb niet het idee dat kinderen tegenwoordig minder bellen. Morgen zit ik bij de Ledenraad van de KNVB en zal ik, samen met mijn collega’s, namens FC Oudewater alle ruim 3000 andere clubs in Nederland het belang van gedegen onderzoek nogmaals benadrukken.
De mening van deskundigen van de Zembla-uitzending bestaat uit 2 adviezen: snel intensief onderzoek EN niet spelen op kunstgras zolang de uitslag van een dergelijk onderzoek nog niet bekend is….dat is de realiteit. Dat het advies van de KNVB gevolgd wordt is niet onlogisch, maar er wordt een grote verantwoordelijkheid genomen door verantwoordelijken.
Ik ben het helemaal met Ton eens, we wachten tot er een gedegen onderzoek is gedaan.
Als je overal op vooruit loopt kan er niets meer. Onze auto’s rijden op hetzelfde rubber en de slijtage laat op de wegen en straten ook resten na, moeten we nu stoppen met autorijden omdat we anders niet meer over straat kunnen lopen ?
Maar met auto’s wordt ook gesjoemeld…..
Lastig probleem ! Zeker ook voor een bestuur. Wat kun je doen , er van uitgaande dat je wilt blijven voetballen?
Een paar suggesties:
– druk uit oefenen bij de KNVB dat er snel onderzoek gedaan gaat worden . Ik begrijp uit de reactie van de voorzitter dat hij dat gaat doen .
– bij de planning van wedstrijden de grasvelden maximaal benutten , dus wanneer het niet hoeft , niet op kunstgras spelen . Voor de inhaalweekenden van 15 en 22 oktober denk ik dat je misschien wel helemaal zonder kunstgras kunt. In die tijd inventariseer je welke teams geen probleem hebben met spelen op kunstgras. Beginnen bij de senioren denk ik dan.
-Voor de trainingen hetzelfde doen , waarbij daar de veldcapaciteit geringer is omdat je veelal afhankelijk bent van licht. Veel verder dan de suggestie een oproep aan de leden te doen om vooral een trainingsbroek te dragen kom ik dan ook niet.
Ik vind het bizar dat een jonge club als de Yellowbellies wel al het zekere voor het onzekere heeft genomen en tot nader orde het kunstgras ontwijkt en verder grondige maatregelen neemt ten aanzien van de allerkleinsten. Dat betekent onder andere: handen wassen na afloop en zo min mogelijk rollebollen over het veld als er onverhoopt toch op kunstgras gespeeld moet worden.
Ondertussen trainen de F-jes ‘vrolijk’ door op kunstgras, en komen ze na een uurtje training gitzwart van het veld af. FC Oudewater heeft de mogelijkheid om in elk geval de trainingen naar de naastgelegen velden te verplaatsen, maar heeft tot op heden geen actie ondernomen. Ik geef de Yellowbellies in elk geval een groot compliment voor hun daadkracht, iets waar het bestuur van FC Oudewater nog een voorbeeld aan kan nemen. Door geen passende actie te ondernemen vind ik per definitie dat zaken gebagatelliseerd worden. Prima dat er met het bestuur van KNVB verder wordt vergaderd, maar tot die tijd kun je als bestuur van FC Oudewater ook een eigen koers varen in plaats van ‘slaafs’ de mening van een KNVB uit te dragen.
AJAX heeft zojuist besloten de onderzoeksresultaten niet af te wachten en al hun kunstgrasvelden te verwijderen.
De KNVB wordt al jarenlang gesponserd door autobandenfrabrikant, waarnee sowieso hun onafhankelijkheid kan betwist.
Maar desondanks heeft de KNVB zelfs advies uitgebracht, de kinderen te laten douchen na het voetballen. Dit omdat er sprake is van directe blootstelling aan het gif, middels huidcontact & het gif direct in de bloedbaan terecht kan komen. Daarom dus het advies te douchen.
En is het nog eens zo het gif wegens de directe blootstelling ingeademd kan (= inhalatie), maar helaas wordt daar in het KNVB advies volkomen aan voorbij gegaan. Kennelijk omdat dan het advies zou zijn, geen kinderen meer daarop te laten voetballen.
Als ouder / verzorger doe je er het meest verstandig aan, te lopen risico’s uit te sluiten & je kind daarop voorlopig niet meer te laten spelen. Zeker niet zolang er geen uitgebreid & onafhankelijk onderzoek naar de risico’s heeft plaatsgevonden.
De nu hierbij keuze van deze voetbalclub in Oudewater, dient in mijn optiek zeker niet het gezondheidsbelang van kinderen; als club ben je dan wat mij betreft onverantwoordelijk bezig!
Beste Carla, dit is een serieuze aangelegenheid en jouw bemoeienis hiermee heeft een heel andere aanleiding dan de gemiddelde lezer kan inschatten. In jouw tekst tel ik sowieso minimaal zeven onwaarheden, die het er voor de lezer niet overzichtelijker op maken. Op alle digitale fora binnen en buiten Oudewater zijn jouw onrustbevorderende bijdragen te lezen. Of ze zijn vanwege de te scherpe inhoud verwijderd. Dat gaan wij hier niet doen. Maar we gaan hier ook geen verdere discussie met je aan. Daar is ons Gastenboek niet voor bedoeld. Het standpunt van de club is gebaseerd op de kennis die tot onze beschikking staat. Op alle mogelijke manieren hebben – succesvol – aangedrongen op urgentie van de KNVB, het RIVM, het Ministerie en de VSG. Wij staan in goed contact met de gemeente en de beheerder van het sportpark. Als het RIVM-onderzoek in december of ander onderzoek aanleiding geeft om in te grijpen, zullen wij geen moment aarzelen. Beschuldigingen zijn in dezen dus niet gepast.