Donk 1 – FC Oudewater 1  0 – 2

Dinsdag 20-08-2024 speelde onze hoofdmacht de 1e wedstrijd van de 4e editie van het Jober Thoen Memorial in en tegen de organiserende vereniging SV Donk.

Dit toernooi is vernoemd naar een van de meest markante en waardevolle vrijwilligers van deze vereniging.

Vorig jaar werd dit prestigieuze toernooi gewonnen waardoor de druk hoog was voor nieuwe trainer Remco de Rijk en zijn nieuwe staf.

SV Donk is geen onbekende tegenstander aangezien wij al jaren in de competitie zitten met de mannen van de Nieuwe Donkstraat.

Afgelopen seizoen deed het zelfs lange tijd mee om de titel in de 2e klasse, maar werd er uiteindelijk verloren in de nacompetitie voor promotie.

Een mooie test dus in deze oefencampagne waar de geroutineerde spits Borsboom als assistent trainer plaats heeft genomen naast de jonge nieuwe trainer Jos Verweij (29 jaar).

Stormachtig begin

De stopwatch was nog maar 54 seconde ingedrukt of de bal lag al voor de 1e keer in het netje van de thuisspelende ploeg.

Een lange bal werd van centrale verdediger Noordman richting rechtsbuiten Rietveld verkeerd verwerkt door de verdediging van Donk, waardoor de bal aan de zijkant terecht kwam bij de uitblinkende Nick van den IJssel.

Die dacht niet na en met een juweel van een lob van ruim 35 meter vanaf de zijkant viel deze binnen en tekende van den IJssel voor de 0-1 (min 1).

Na deze vroege voorsprong gingen de mannen van de Rijk & Hoogeveen direct opzoek naar meer en dat kwam er ook.

Spits Willem la Lau geloofde in een bal achter de verdediging, waardoor hij de bal ontfutselde van een verdediger van Donk en teruglegde op de meelopende Tim Goes.

Goes gaf direct een voorzet richting de pingelstip en de uitkomende en weifelende keeper van Donk werd voor de 2e maal gepasseerd, ditmaal door een eigen centrale verdediger 0-2 (min 3).

Lachende en tevreden gezichten dus op het veld en op de bank voor FCO, maar dit kwam niet alleen door de snelle voorsprong. Het spelbeeld van de 1e 15 minuten was hier tevens de oorzaak van. Spelelementen waarop de afgelopen weken is getraind, de manier van druk zetten en de beleving was hier mede verantwoordelijk voor. Hierna kwam de thuisploeg ook wat meer in zijn spel waardoor er meer een wedstrijd ontstond. Dit leidde tot 2 grote kansen voor Donk, welke niet besteed waren aan de matig koppende spits van Donk, hij kopte namelijk in kansrijke positie 2 keer over het doel van de debuterende Michael van Bilzen. Van Bilzen toonde in zijn 1e wedstrijd voor FCO een zeer betrouwbare keeper te zijn die met zijn ervaring komend seizoen een zeer gewenste versterking is.

Na een iets sterkere periode van Donk halverwege de 1e helft zonder echt gevaarlijk te worden, kwam FCO weer gevaarlijk voor de dag. Wederom was het Noordman die een lage strakke bal op de diep lopende Rietveld bezorgde. Rietveld haalde de achterlijn en had een dito lage voorzet op linksbuiten Goes.

Helaas had Goes zijn vizier nog niet op scherp en schoot hij in de bal vanaf 2 meter van het vijandelijke doel hoog over.

Na rust veranderde het spelbeeld weinig ten opzichte van de 1e helft en werden er door beide trainers de nodige wissels toegepast. Donk kreeg gedurende de 2e helft wel de meerdere kansen, al was de grootste kans nog voor middenvelder Lars Janmaat namens FCO. Hij miste in de 71e minuut een 1 op 1 situatie met de keeper door een poging hem te passeren, waar een stift hem mogelijk meer succes had gegeven. In de slotfase van de wedstrijd behoedde zowel van Bilzen als de verdediging van FCO middels diverse blokken dat Donk nog een doelpunt kon maken, waardoor de eindstand 0-2 bleef.

Een verdiende en nuttige overwinning voor onze hoofdmacht, wat aankomende zaterdag om 12:00 de strijd aangaat tegen Groeneweg om de wisselbokaal wederom naar Oudewater mee te nemen.