Voor het eerst in de Oudewaterse voetbalgeschiedenis was de Leidse Studenten Voetbalvereniging te gast op het Markveld. Waar je een jong en wellicht heel studentikoos elftal verwachtte, was het bijna tegenovergestelde een feit. Een rustig en kalm ogende tegenstander en ook nog, voor voetbalbegrippen in ieder geval, behoorlijk op leeftijd. Met een gemiddelde leeftijd van meer dan 31 jaar waren de Leidenaren hun gastheren wat dat betreft ruim de baas, het Oudewaterse gemiddelde komt namelijk niet hoger dan 22 jaar! Of de meeste Leidse dertigers tot de categorie eeuwige studenten behoren zal altijd wel een vraag blijven. Na weer een stormachtig begin van FCO in de eerste helft moesten de Oudewaternaren het na een klein uurtje voetbal met zijn tienen zien te klaren.

Toen Niek Sluijs na 58 minuten een doorbrekende speler naar de grond bracht, was de scheidsrechter resoluut; een rode kaart voor Sluijs.

Op dat moment koesterden de Oudewaternaren een 4-0 voorsprong door doelpunten van Björn Stalvord, Tim Goes, Martijn de Goeij (voor de rust) en Bart Griffioen (na de hervatting) De voor David Blankenburgh ingevallen Joost Miltenburg nam de positie van Sluijs over en ook Van der Neut kwam de defensie op orde brengen. De bezoekers uit Leiden wisten wel een groot aantal hoekschoppen te krijgen maar in de afronding liet de toch wel geroutineerde ploeg het afweten. Een inzet in het zijnet na 71 minuten en een doelpunt in de 80e minuut waren voor FCO hachelijke momenten. Verder dan 4-1 kwamen de gasten niet en door het betere veldspel van de thuisclub creëerden de gastheren ook met zijn tienen nog een reeks aan mogelijkheden de score uit te bouwen. Acties van de snelle Griffioen leden te elfder ure schipbreuk, Venhof vond tot tweemaal toe een verdedigend been op zijn weg en een pegel van verdediger Boele vloog voorlangs.

Al in de 2e minuut had Björn Stalvord de score geopend. Na 12 minuten rondde Tim Goes een actie af(2-0) en nog voor de rust zette middenvelder Martijn de Goeij zijn ploeg op 3-0. Onderwijl wisten de Leidenaren wel enkele keren in de buurt van het heiligdom van Remco Rietveld te komen maar meer dan een afgekeurde treffer leverde dat niet op. Zes minuten na de thee deed Bart Griffioen de partij op slot, 4-0.

Binnen 2 minuten moest LSVV-doelman Waasdorp dus al naar het net. De veroorzaker van dit voetballeed was verdediger Björn Stalvord. Hij rondde een door zichzelf opgezette aanval door het centrum af door de juiste tussenschakels te gebruiken, namelijk Mike Rijsbergen en Tim Goes. De Leidse verdediging stond erbij en keek ernaar; 1-0. Nadat rechterspits Mike Rijsbergen na 7 minuten nog een kans had later liggen, vond Tim Goes in de 12e minuut wel het net. Bart Griffioen nam de voorbereidende actie via de achterlijn voor zijn rekening; 2-0. De Oudewaterse opbouw vanuit de achterste linie geschiedde met de nodige voorzichtigheid op het op sommige plaatsen gladde veld. Balverlies kon een gevaarvolle reactie tot gevolg hebben, want de meeste Leidse tegenstoten vonden hun basis in foutieve passes waarop direct geanticipeerd werd. Uit een van die snelle tegenstoten schoot Jiddo Doornenbal rakelings voorlangs en doelman Rietveld moest even nadien een vrije trap ten koste van een lichte blessure in twee keer keren. Verder dan een buitenspeldoelpunt van middenvelder Erwin Humme kwamen de Leidse (oud)studenten niet. De wedstrijd was toen een half uur oud. Het veel betere combinatievermogen van de thuisclub betaalde zich na 37 minuten opnieuw uit. Weer was het Griffioen die het voorbereidende werk op snelheid leverde en mocht de op een treffer loerende Martijn de Goeij zijn slag slaan; 3-0. Oudewaterse mogelijkheden de stand verder omhoog te tillen werden hierna niet benut. Er was voor de ploeg uit Leiden dus nog enig perspectief.

Die hoop werd al na zes minuten weggeslagen. Eerst had Tim Goes dé mogelijkheid op een vierde treffer voorbij laten gaan en was een FCO-hoekschop voorbij het Leidse doel gevlogen, maar na 51 minuten was het dan toch raak; 4-0 door Bart Griffioen. Hij joeg de bal hoog in de touwen nadat Joost Miltenburg -die David Blankenburgh was komen vervangen- een vrije trap had afgeleverd die doelman Waasdorp te machtig was. De rebound was voor Griffioen. Oudewater zat op rozen, maar verdediger Niek Sluijs gooide roet in het eten. Zijn wijze van blokkeren van de doorbrekende Doornenbal werd door scheidsrechter Hulters met rood bestraft (58e minuut); een heel zware sanctie. Inmiddels was de wijze van opbouwen aan Oudewaterse zijde al enigszins veranderd. De lange bal naar voren die de verdediging lucht moest verschaffen werd nu tot norm verheven. En met succes. In aanvallende zin bleef de thuisploeg domineren en na omzettingen in de achterste linie en het inbrengen van Walter van der Neut voor spits Tim Goes konden de vele Leidse hoekschoppen -zij het soms met moeite- worden verdedigd. Toen Niek Sluijs gedoucht en wel zijn plaats aan de zijlijn al had ingenomen, trof Alen Stepanovic van dichtbij de tweede paal het zijnet en moest doelman Rietveld Doornenbal nog het scoren beletten ten koste van een corner. Uit die hoekschop wist invaller Sander Mulder de Leidse eretreffer te realiseren; 4-1 (80e minuut). In de slotfase waren de beste kansen nog voor de tien Oudewaternaren. Acties van de snelle Griffioen leden te elfder ure schipbreuk, Venhof vond tot tweemaal toe een verdedigend been op zijn weg en een pegel van verdediger Boele vloog voorlangs.

Opstelling Oudewater: Remco Rietveld, David Blankenburgh ( Joost Miltenburg), Niek Sluijs, Björn Stalvord, Djardo Boele, Martijn de Goey, Mike Rijsbergen, Simon la Lau (Ties van de Werf), Tim Goes (Walter van der Neut), Menno Venhof, Bart Griffioen.

Overigens werd het “eerste” Oudewaterse doelpunt uiterst fraai gescoord door Millan de Jong, onze pupil van de week, goed gedaan Millan !