Nu de prestatiecurve van de veteranen naar een nieuw dieptepunt aan het buigen is, wordt er meer en meer over politiek en maatschappij gepraat i.p.v. over het voetbalspel. Waar in het verleden ook regelmatig de kunsten der liefde en wat dies meer zij werden besproken in de 3e helft, hebben nu de meer filosofische ingestelde veteranen het hoogste woord. Deze omslag is vooral een doorn in het oog voor de kale mannen in ons team. De alfa-mannetjes doen wekelijks dappere pogingen het discours weer in eigen hand te krijgen. Nu Henk op vakantie is – de grondlegger van het gesprek over de liefdeskunst – missen zij het heilige vuur om e.e.a. te keren. Na een betrekkelijk lange periode van stilzwijgen en afstandelijkheid begint onze Roeland zich te roeren en ontpopt zich daarbij als het geweten van de veteranen. Althans daar lijkt het op. Elke poging tot het tonen van leiderschap – door aanvoerder Jan of de staf – wordt tegenwoordig direct met een filosofische these beantwoord. Uw schrijver en ggl wordt regelmatig overbluft door zoveel wijsheid en is niet erg blij met deze ontwikkeling. Bekende uitspraken van Roeland zijn: “ Dat zeg je nou wel, maar ik moet het eerst nog zien.” en “Ik zie dat toch anders.” De van licht despotie bekend staande McManus ziet dat zijn tactische invloed tanende is. Roeland vindt zijn nieuwe opstelling juist als verrijking voor het team en wil in de toekomst alle aanwijzingen en plannen van de leiding ter discussie stellen. De voornoemde mannen met teveel aan mannelijke hormonen vinden deze ontwikkeling maar niks en eisen nu dat de staf de touwtjes strakker aan gaan trekken. “Niet discussiëren, luisteren!” “Dat predik ik op mijn werk en thuis ook.”, liet de licht geagiteerde Martin van Vliet weten. De lange, potige CEO moest afgelopen week gedwongen in de keuken zijn eigen potje koken. Zijn bevallige gade was op culinaire vakantie in Frankrijk. Dat vond ie niet eens het allerergste, liet hij desgevraagd weten. Hij kon nu niemand meer commanderen. Dat was veel kwalijker. Afijn, eigenlijk waren alleen Harry, Johan en Pieter het hardgrondig met de woorden van Roeland eens. Toch kan de leiding de bescheiden insubordinatie van de Stellingwerff niet zomaar onder de mat vegen. Hij zal er een plausibele reden voor hebben, vertelde leider Jaap bij het laatste stafoverleg.

Nu de competitie bijna ten einde is wil de staf de selectie enkele belangrijke uitspraken ter contemplatie meegeven. Wellicht kunnen de trouwe lezers dezes er ook hun voordeel mee doen. Hier komen enkele alom bekende citaten:

Twijfel is het begin van wijsheid. (Descartes, Frans filosoof)

Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen. (Plato, Grieks filosoof)

Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties (Nietzsche, Duitse filosoof)

Het is verstandiger een kaars aan te steken
dan te klagen over de duisternis. (Lao-Tse, Chinees filosoof)

Kennis is nog geen wijsheid. (Schopenhauer, Duitse filosoof)

Onwetendheid is de bron van alle kwaad. (Socrates, Grieks filosoof)

Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder. (Lao-Tse)

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. (Albert Einstein, natuurkundige)

Argumenten moet men wegen, niet tellen. (Cicero, Romeins schrijver)

Vrouw tegen Churchill: ‘Als ik met U getrouwd was, zou ik gif in uw eten doen.’ Churchill: ‘En als ik met U getrouwd was, zou ik het opeten.’ (Churchill, Brits staatsman)

Door niet te spreken, zie je duidelijker. (Ghandi, Indiaas politicus)

Alles is perceptie. (McManus, filosoof van de koude grond)

Zaterdag stond de wedstrijd tegen Koudekerk op de rol. Een zeer sterk team en met de recente nederlagen in de tas was het zelfvertrouwen van de FCO niet bijster groot. Ook was de tsunami aan afmeldingen een flinke streep door de rekening van de staf. Met slechts 12 man in kleedkamer 7, werd ter allerijl Rien v.d. Stok opgetrommeld en ook Erwin van Vliet toonde aan dat hij een groot hart bezit. Afijn met Edwin op goal – Kwaak had een lichte blessure – werden we al ras tegen de muur gezet. De zeer behendige en slimme Koudekerkers waren heer en meester en de 1-3 nederlaag was dik verdiend. Regelmatig leek ons doelgebied op een schiettent van de kermis, maar gelukkig stond Edwin zijn mannetje. In de tweede 45 minuten – met de rust stond het 0-2 – kregen we met Martin de Waal en Erwin meer grip op het spel, maar na de 0-3 was het over en uit. Slechts Jeroen maakte de stand iets dragelijker door prachtig de 1-3 aan te tekenen. Een groot pluspunt was hoe keeper Martien zijn nieuwe rol als spits invulde. Daarnaast speelde John weer ouderwets en ook Marco kreeg van Jaap veel lof toegezwaaid. In de rust ontstond trouwens nog veel commotie. Rien was na het laatste fluitsignaal direct onder de douche gesprongen, want er wachtte een feestje van de zaak. Na een snelle wasbeurt hoorde hij plots een vrouwenstem in de kleedkamer. Door het gekakel van de veteranen heen hoorde hij het markante stemgeluid van Annie. Hoewel de thee tegenwoordig niet meer door de bardienst in de kleedkamers wordt gebracht, vond zij het toch wel een mooi gebaar het warme vocht persoonlijk te gaan serveren. Afijn, zo gezegd zo gedaan. Terwijl Annie met een dienblad vol verwachting het mannendomein binnenstapte, werd zij plots geconfronteerd met het blote lijf van Rien. De ondeugende v.d. Stok stapte parmantig de doucheruimte uit richting de thee. “Lekker Annie!”, zei hij met een enorme smile. “Dat valt nog te bezien.”, antwoordde Annie gevat, terwijl zij hem bekeek. Later in de kantine vertelde ze dat zij het wapenfeit niets bijzonders had gevonden en een stuk warmer werd van een verse kop thee.