Als bestuur van FC Oudewater zijn we supertrots op alle meisjes en jongens die nu weer heerlijk aan het trainen zijn. De organisatie staat weer en we genieten volop van de sportieve, lachende en zwetende kids die rondrennen op ons prachtige sportpark Markveld.

In de afgelopen jaren hebben we veel individuele vragen gekregen over het reilen en zeilen van deze organisatie en het leek ons daarom goed om ons technisch beleidsplan toe te lichten via onderstaande tekst. We nemen jullie graag mee in de organisatie die voorafgaat aan een standaard seizoen. Niet om te laten zien hoeveel werk hierin zit, maar om te laten zien hoe we dit elk jaar weer zo zorgvuldig en goed mogelijk proberen in te richten.

Gedurende het gehele voetbalseizoen wordt er gekeken naar de ontwikkeling van iedereen die op het veld staat. Als de competities zijn afgelopen laten we de jongens en meisjes ook nog in hun nieuwe leeftijdscategorie trainen om te kijken hoe ze zich aanpassen en waar ze het volgende jaar het beste in zullen passen. Als we dan overlegd hebben met trainers, leiders en uiteindelijk het technisch hart, maken we de selectie eind juni bekend. We begrijpen dat sommige jongens, meisjes of ouders niet tevreden met de indeling. Hierover uitleg geven kostte voorheen veel tijd, maar door deze nieuwe opzet is er nog maar een handvol gevallen die we of nader moeten verklaren of waarin we de gevraagde aanpassing simpelweg gewoon kunnen maken.

En dan begint de zomer, voor de sporters. Wij starten dan met het opzetten van een trainingsschema, trainersindeling en de indeling van de coördinatoren op het veld. Waarom beginnen we dan pas…? Dit is omdat de trainersindeling natuurlijk heel erg afhankelijk is van de spelersindeling: hoeveel teams van welke leeftijdscategorie krijgen wij?

Vrijwilligers werken logischerwijs graag met hun eigen kinderen en zo gaan we dus aan de slag. Eerst delen we de teams in per veld en per tijdvak, het liefst met dezelfde leeftijdscategorieën tegelijk, zodat jongetjes en meisjes toch samen met hun vriendjes en vriendinnetjes naar het sportpark kunnen fietsen, ondanks dat ze wellicht niet in hetzelfde team ingedeeld zijn. Best een puzzel.

Vervolgens zetten we coördinatoren van het voetbalopleidingscentrum en Topskillz op de velden zodat zij de begeleiders/stagiaires en andere trainers kunnen begeleiden en coachen gedurende hun training. Vooraf wordt door hen de training uitgezet en het jaarprogramma wordt door hen bewaakt. De coördinatoren van het voetbalopleidingscentrum en Topskillz zijn er dus niet om de training op zich te nemen, want daarvoor missen we simpelweg de mankracht en dit zou ook een onbetaalbare optie zijn. Toch proberen we wel zo veel mogelijk met talentvolle trainers vanuit de vereniging te werken en we zien ook dat dit er elk jaar meer worden. Hen begeleiden we zo goed mogelijk en zij zijn onze drijvende krachten op het veld. Dan is er vervolgens vaak de vraag waarom er vaak goede dekking is bij de eerste teams en waarom het voor de teams daaronder lastig is. De standaardelftallen in de bovenbouw hebben vaak opgeleide trainer/coaches om het niveau te bewaken daarnaast hebben we met onze groep talentvolle trainers elk jaar overleg welke elftallen zij willen en welke zij aankunnen. Vaak gaat hun voorkeur uit naar deze ‘hogere’ elftallen en het is aan ons de taak om hen uit te blijven dagen en voor onze club te behouden. Vervolgens is het een jaarlijkse zoektocht om de overige ‘gaten’ qua trainers dekkend te maken. Dit hebben we dit jaar voor het eerst gedeeltelijk opgevuld door een vliegende keep in te zetten. Deze talentvolle trainer geeft 20 uur per week training aan de ‘overige’ elftallen. Dus niet coördineren, maar training geven. En naast deze inzet hebben we ook nog vrijwillige ouders nodig en gelukkig, die zijn er, maar niet altijd meteen. En hier ontstaat ook de discussie.

Wij begrijpen dat iedereen evenveel contributie betaalt. Van deze contributie wordt een zo goed mogelijke organisatie neergezet. Waar vroeger enkel vrijwilligers het werk op zich namen hebben wij een aantal jaar terug gekozen voor een professionalisering waarbij de contributie iets omhoogging (naar evenredige hoogte met omliggende verenigingen). De onduidelijkheid zat hem erin dat er gedacht werd dat elk elftal hierdoor twee keer per week een trainer zou krijgen. Dat is niet het geval en deze optie was en is onbetaalbaar. We zien wel dat door deze verandering van aanpak in elke leeftijdscategorie de organisatie en het niveau omhooggaat en dat jongens en meisjes training krijgen van goede kwaliteit waar een gedachte achter zit.

De spelprincipes en de speelwijze van FC Oudewater zijn de grote drijfveer achter dit trainingsprogramma. Dit betekent dat we opleiden naar een systeem waar we uiteindelijk allemaal bekend mee zijn, zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Een rechtsback in onze O12-2 krijgt dezelfde taken mee als degene in de O12-1. Sterker nog: een rechtsback in de O19-1 krijgt ook dezelfde taken mee, alleen dan zijn daar in de loop der jaren alweer meerdere spelprincipes aan toegevoegd. En zo proberen we de jeugd niet elk jaar opnieuw voetbal te leren, maar proberen we de jeugd mee te nemen door de jeugdopleiding van FC Oudewater. Daarbij vergeten we niet dat dit in de basis allemaal gepaard gaat met plezier, waarbij we ook geloven dat voetballen met meisjes of jongetjes van hetzelfde niveau, het meeste plezier met zich meebrengt.

Een zwak punt in dit opleidingsplan was de afgelopen jaren de zaterdag. De jongens kregen duidelijke opdrachten mee op de training, maar de vrijwillige leider op de zaterdag was niet altijd bekend met deze doordeweekse plannen. Om dit op te vangen hebben we sinds dit jaar voor de onder- en bovenbouw coachhandboeken geschreven. Deze handboeken helpen de vrijwillige leider om wel de juiste dingen te zeggen op zaterdag en om op de hoogte te zijn van de spelprincipes van die leeftijdscategorie.

Wat een lang verhaal, ik weet het, en dit is nog de beknopte versie. Voor meer informatie, lees ons technisch beleidsplan. De conclusie is dus dat we een fantastische jeugd hebben met fantastische ouders. Soms wijken de verwachtingen van de ouders iets af van wat wij kunnen aanbieden als vereniging. Met bovenstaande heb ik proberen aan te geven wat we doen en waarom we dit doen. Ik hoop daarmee ook de eeuwige discussie ‘dat er recht zou zijn op een trainer op het veld’ weggenomen te hebben. We hebben vrijwilligers nodig! Samen met ons Hoofd Jeugdopleiding Lars van Halteren, en hij meer dan ik, hebben we veel van bovenstaande in werking gezet. Met Remco de Rijk gaan we zelfs nog een derde trainingsmoment inbouwen dit jaar voor de bovenbouw, welke puur gericht is op hun positie (in de onderbouw laten we voetballers nog op elke positie voetballen). Op deze manier en met dit technisch hart proberen we te blijven ontwikkelen. Tegenwoordig is dit technisch hart ook aangevuld met bestuurslid dames Rosanne Bader. Mochten er vragen of ideeën zijn over ons technisch beleid zijn jullie ook meer dan welkom voor vragen. Bij Rosanne, Lars en mij staat de deur hiervoor altijd wagenwijd open.

Ik wens eenieder een prachtig seizoen toe en hoop dat alle jongens en alle meisjes binnen onze vereniging weer met veel plezier in hun team zullen voetballen.

Gijs Kautz

Technisch bestuurslid

06-50010058